Zahuštěná hrášková polévka krémová
Ingredience
Cibule |
0.5 ks |
Hrášek mražený |
600 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mouka pšeničná hladká |
40 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
1 l |
Máslo čerstvé |
40 g |
Rohlíky bílé |
2 ks |
-
Doba přípravy: 8 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Cibuli nakrájíme nadrobno, mražený hrášek propláchneme vodou, petrželovou nať nasekáme najemno, starší rohlíky nakrájíme na kostičky.
- Na másle osmažíme pokrájené rohlíky. Do vroucí vody vložíme cibuli s hráškem a vaříme, až je hrášek měkký. V mezičase v silnostěnném hrnci usmažíme z másla a mouky světlou jíšku, do které přecedíme vodu s hrášku a přepasírovaný hrášek. Dobře rozšleháme, vmícháme sůl a vaříme na mírném plameni alespoň 15 minut. Poté polévku odstavíme a zašleháme smetanu, v které jsme rozšlehali žloutky. Polévku už jen prohřejeme, aby se žloutky nesrazily.
- Do uvařené polévky vmícháme petrželovou nať a podáváme s krutony.