Zahuštěná hrášková polévka krémová

Ingredience


Cibule 0.5 ks
Hrášek mražený 600 g
Máslo čerstvé 50 g
Mouka pšeničná hladká 40 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Sůl 1 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Voda pitná 1 l
Máslo čerstvé 40 g
Rohlíky bílé 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli nakrájíme nadrobno, mražený hrášek propláchneme vodou, petrželovou nať nasekáme najemno, starší rohlíky nakrájíme na kostičky.
  2. Na másle osmažíme pokrájené rohlíky. Do vroucí vody vložíme cibuli s hráškem a vaříme, až je hrášek měkký. V mezičase v silnostěnném hrnci usmažíme z másla a mouky světlou jíšku, do které přecedíme vodu s hrášku a přepasírovaný hrášek. Dobře rozšleháme, vmícháme sůl a vaříme na mírném plameni alespoň 15 minut. Poté polévku odstavíme a zašleháme smetanu, v které jsme rozšlehali žloutky. Polévku už jen prohřejeme, aby se žloutky nesrazily.
  3. Do uvařené polévky vmícháme petrželovou nať a podáváme s krutony.