Broskvový likér

Ingredience


Brandy peach 150 ml
Broskve 1 kg
Cukr krupice 400 g
Kyselina citrónová 5 g
Pektolytický enzym 3 ml
Voda pitná 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve připravíme broskvový extrakt šťávy: 1 kg zralých broskví omyjeme, necháme okapat, vypeckujeme a pokrájíme je na malé kousky.
  2. V nerezovém hrnci zahřejeme na 40°C 1 dl vody s 5 g kyseliny citrónové. Pak do roztoku přidáme pokrájené ovoce, promícháme, přidáme pektolytického enzymu (3 ml/litr) a nahrubo ovoce rozmixujeme.
  3. Takto získáme co nejvíce šťávy. Po 15 minutách ovoce vylisujeme a 1 litr čisté šťávy, zbavené všech pevných součástí, přivedeme k varu. Vaříme asi 15 minut. Musí se odpařit voda, až šťávy bude 800 ml. Pak přimícháme 200 g - 400 g cukru a vaříme asi 2 minuty - stále sbíráme pěnu.
  4. Po ochlazení na 40°C šťávu profitrujeme. Smícháme 800 ml šťávy s 150 ml vysokoprocentní destilátu, min. 80% objem. jednotek - destilát volíme pode druhu ovoce. Pokud použijeme neutrální destilát, musíme jej kombinovat minimálně 1:1 s odrůdovým destilátem. Obsah alkoholu v 1 litru likéru je přibližně 18%.