Broskvový likér
Ingredience
Brandy peach |
150 ml |
Broskve |
1 kg |
Cukr krupice |
400 g |
Kyselina citrónová |
5 g |
Pektolytický enzym |
3 ml |
Voda pitná |
1 dl |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Nejdříve připravíme broskvový extrakt šťávy: 1 kg zralých broskví omyjeme, necháme okapat, vypeckujeme a pokrájíme je na malé kousky.
- V nerezovém hrnci zahřejeme na 40°C 1 dl vody s 5 g kyseliny citrónové. Pak do roztoku přidáme pokrájené ovoce, promícháme, přidáme pektolytického enzymu (3 ml/litr) a nahrubo ovoce rozmixujeme.
- Takto získáme co nejvíce šťávy. Po 15 minutách ovoce vylisujeme a 1 litr čisté šťávy, zbavené všech pevných součástí, přivedeme k varu. Vaříme asi 15 minut. Musí se odpařit voda, až šťávy bude 800 ml. Pak přimícháme 200 g - 400 g cukru a vaříme asi 2 minuty - stále sbíráme pěnu.
- Po ochlazení na 40°C šťávu profitrujeme. Smícháme 800 ml šťávy s 150 ml vysokoprocentní destilátu, min. 80% objem. jednotek - destilát volíme pode druhu ovoce. Pokud použijeme neutrální destilát, musíme jej kombinovat minimálně 1:1 s odrůdovým destilátem. Obsah alkoholu v 1 litru likéru je přibližně 18%.