Vepřové plecko s jablkovou omáčkou
Ingredience
Cibule |
180 g |
Hovězí vývar základní |
7 dl |
Jablka |
3 ks |
Libeček |
0.5 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
30 g |
Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vepřová plec |
500 g |
Zázvor mletý |
2 špetka |
Cukr krupice |
0.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
30 g |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Rajčata |
5 ks |
Sůl |
2 špetka |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Libové vepřové plecko omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Omyjeme 5 sladkokyselých jablek, rozkrájíme je na čtvrtky, zbavíme jadřinců a oloupeme. Očištěné 2 cibule drobně pokrájíme a v hrnci na oleji s máslem zpěníme. Přidáme maso a restujeme s cibulí asi 4-5 minut. Pak přidáme 3 pokrájená jablka, čerstvě pomletý pepř, mletý zázvor a sušený libeček. Přilijeme asi 6-7 dl vývaru a pod pokličkou při mírné teplotě maso dusíme přibližně asi 1 hodinu.
- Mezitím omyjeme a spaříme 5 rajčat, oloupeme je a nakrájíme na kostičky, které odložíme do misky. Omyjeme petrželku s pažitkou, vodu setřepeme a bylinky drobně pokrájíme.
- V pánvi rozehřejeme máslo, na něj dáme zbylá jablka pokrájená na kostičky a restujeme je 2 minuty. Pak přidáme rajčata, sůl, cukr, směs promícháme, zakryjeme pokličkou a dusíme 5-7 minut.
- Když je maso měkké, vyjmeme je děrovanou naběračkou. Směs z pánve a zbylý vývar z masa přecedíme přes síto a prolisujeme uvařená jablka s rajčaty. Omáčku vrátíme do hrnce i s masem, dochutíme solí, posypeme bylinkami, čerstvě pomletým pepřem 4 barev, necháme přejít varem a podáváme.