Vepřové plecko s jablkovou omáčkou

Ingredience


Cibule 180 g
Hovězí vývar základní 7 dl
Jablka 3 ks
Libeček 0.5 polévková lžíce
Máslo čerstvé 30 g
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sůl 0.5 kávová lžička
Vepřová plec 500 g
Zázvor mletý 2 špetka
Cukr krupice 0.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 30 g
Pažitka 1 polévková lžíce
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Rajčata 5 ks
Sůl 2 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Libové vepřové plecko omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta. Omyjeme 5 sladkokyselých jablek, rozkrájíme je na čtvrtky, zbavíme jadřinců a oloupeme. Očištěné 2 cibule drobně pokrájíme a v hrnci na oleji s máslem zpěníme. Přidáme maso a restujeme s cibulí asi 4-5 minut. Pak přidáme 3 pokrájená jablka, čerstvě pomletý pepř, mletý zázvor a sušený libeček. Přilijeme asi 6-7 dl vývaru a pod pokličkou při mírné teplotě maso dusíme přibližně asi 1 hodinu.
  2. Mezitím omyjeme a spaříme 5 rajčat, oloupeme je a nakrájíme na kostičky, které odložíme do misky. Omyjeme petrželku s pažitkou, vodu setřepeme a bylinky drobně pokrájíme.
  3. V pánvi rozehřejeme máslo, na něj dáme zbylá jablka pokrájená na kostičky a restujeme je 2 minuty. Pak přidáme rajčata, sůl, cukr, směs promícháme, zakryjeme pokličkou a dusíme 5-7 minut.
  4. Když je maso měkké, vyjmeme je děrovanou naběračkou. Směs z pánve a zbylý vývar z masa přecedíme přes síto a prolisujeme uvařená jablka s rajčaty. Omáčku vrátíme do hrnce i s masem, dochutíme solí, posypeme bylinkami, čerstvě pomletým pepřem 4 barev, necháme přejít varem a podáváme.