Candát s omáčkou z lanýžů
Ingredience
Candát obecný |
800 g |
Citronová šťáva |
3 ml |
Demi glace |
450 g |
Lanýž |
20 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka polohrubá |
100 g |
Olej stolní |
3 ml |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Šalotka |
2 ks |
Sůl |
2 kávová lžička |
Víno červené |
100 ml |
Víno madeira |
20 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Lanýže důkladně očistíme a nadrobno nakrájíme. Madeiru přivedeme k varu, přidáme lanýže a omáčku částečně zredukujeme.
- Šalotku oloupeme, omyjeme a jemně nakrájíme. Do hrnce nalijeme červené víno a šalotku v něm povaříme. Zhruba po 2 minutách přilijeme omáčku Demi-glace a vše vaříme ještě 2 minuty.
- Omáčku následně propasírujeme přes cedník na lanýže. Následně ještě vaříme a každou minutu a půl přidáváme kousek másla. Po pěti minutách osolíme a odložíme bokem.
- Filety opláchneme pod tekoucí vodou, necháme oschnout a naporcujeme. Dochutíme solí, pepřem, polijeme citronovou šťávou a obalíme v mouce. Na pánvi si rozpálíme olej společně se zbylým máslem a filety na ní osmahneme dozlatova. Rybu umístíme na talíře, polijeme omáčkou a ihned podáváme.