Candát s omáčkou z lanýžů

Ingredience


Candát obecný 800 g
Citronová šťáva 3 ml
Demi glace 450 g
Lanýž 20 g
Máslo čerstvé 100 g
Mouka polohrubá 100 g
Olej stolní 3 ml
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Šalotka 2 ks
Sůl 2 kávová lžička
Víno červené 100 ml
Víno madeira 20 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Lanýže důkladně očistíme a nadrobno nakrájíme. Madeiru přivedeme k varu, přidáme lanýže a omáčku částečně zredukujeme.
  2. Šalotku oloupeme, omyjeme a jemně nakrájíme. Do hrnce nalijeme červené víno a šalotku v něm povaříme. Zhruba po 2 minutách přilijeme omáčku Demi-glace a vše vaříme ještě 2 minuty.
  3. Omáčku následně propasírujeme přes cedník na lanýže. Následně ještě vaříme a každou minutu a půl přidáváme kousek másla. Po pěti minutách osolíme a odložíme bokem.
  4. Filety opláchneme pod tekoucí vodou, necháme oschnout a naporcujeme. Dochutíme solí, pepřem, polijeme citronovou šťávou a obalíme v mouce. Na pánvi si rozpálíme olej společně se zbylým máslem a filety na ní osmahneme dozlatova. Rybu umístíme na talíře, polijeme omáčkou a ihned podáváme.