Zapečené lasagne s houbami

Ingredience


Bazalka 1 polévková lžíce
Česnek 2 ks
Cibule 1 ks
Houby čerstvé 230 g
Lasagne 12 ks
Máslo čerstvé 15 g
Mleté kuřecí maso 250 g
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Prosciutto sušené 120 g
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Rajčata loupaná (konzervovaná) 200 g
Sůl 1 špetka
Sýr Parmezán 80 g
Víno Marsala 150 ml
Bobkový list 2 ks
Cibule 0.5 ks
Máslo čerstvé 40 g
Mléko polotučné 400 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 300 g
Muškátový květ 2 špetka
Pepř černý celý 12 ks
Pepř černý mletý 2 špetka
Sůl 2 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Předehřejeme troubu na 190 stupňů. Větší zapékací mísu vytřeme máslem. Na hluboké pánvi orestujeme na oleji prolisovaný česnek, nadrobno pokrájenou cibuli a na plátky nakrájené houby. Restujeme 8 minut. Potom vložíme mleté kuřecí maso, na kostičky nakrájené prosciutto a za občasného míchání opékáme 12 minut. Přilijeme víno, přidáme nakrájená rajčata i se šťávou, nadrobno nakrájenou bazalku, protlak a vaříme 4 minuty. Přidáme sůl, pepř, pod pokličkou vaříme na mírném ohni 15 minut. Mezitím ve větším hrnci uvaříme lasagne. Uvařené lasagne naplníme směsí, zarolujeme. Uložíme je do zapékací mísy, přilijeme bešamelovou omáčku a posypeme parmezánem. Pečeme 30 minut.
  2. Bešamelová omáčka s cibulí:
  3. Do hrnce nalijeme mléko, do kterého přidáme bobkový list, celý pepř, nahrubo nakrájenou cibuli a muškátový květ. Vše zvolna zahříváme. Těsně před varem mléko odstavíme a přikryté necháme odstát 10 minut, potom mléko přecedíme. V jiném hrnci rozpustíme máslo, za stálého míchání přidáváme mouku a vše minutu zahříváme. Následně přiléváme přecezené mléko, za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nakonec podle chuti osolíme a opepříme.