Zapečené lasagne s houbami
Ingredience
Bazalka |
1 polévková lžíce |
Česnek |
2 ks |
Cibule |
1 ks |
Houby čerstvé |
230 g |
Lasagne |
12 ks |
Máslo čerstvé |
15 g |
Mleté kuřecí maso |
250 g |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Prosciutto sušené |
120 g |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
200 g |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Parmezán |
80 g |
Víno Marsala |
150 ml |
Bobkový list |
2 ks |
Cibule |
0.5 ks |
Máslo čerstvé |
40 g |
Mléko polotučné |
400 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
300 g |
Muškátový květ |
2 špetka |
Pepř černý celý |
12 ks |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Sůl |
2 špetka |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 125 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Předehřejeme troubu na 190 stupňů. Větší zapékací mísu vytřeme máslem. Na hluboké pánvi orestujeme na oleji prolisovaný česnek, nadrobno pokrájenou cibuli a na plátky nakrájené houby. Restujeme 8 minut. Potom vložíme mleté kuřecí maso, na kostičky nakrájené prosciutto a za občasného míchání opékáme 12 minut. Přilijeme víno, přidáme nakrájená rajčata i se šťávou, nadrobno nakrájenou bazalku, protlak a vaříme 4 minuty. Přidáme sůl, pepř, pod pokličkou vaříme na mírném ohni 15 minut. Mezitím ve větším hrnci uvaříme lasagne. Uvařené lasagne naplníme směsí, zarolujeme. Uložíme je do zapékací mísy, přilijeme bešamelovou omáčku a posypeme parmezánem. Pečeme 30 minut.
- Bešamelová omáčka s cibulí:
- Do hrnce nalijeme mléko, do kterého přidáme bobkový list, celý pepř, nahrubo nakrájenou cibuli a muškátový květ. Vše zvolna zahříváme. Těsně před varem mléko odstavíme a přikryté necháme odstát 10 minut, potom mléko přecedíme. V jiném hrnci rozpustíme máslo, za stálého míchání přidáváme mouku a vše minutu zahříváme. Následně přiléváme přecezené mléko, za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nakonec podle chuti osolíme a opepříme.