Rybí polévka (bujabéza)
Ingredience
Bylinky čerstvé - svazek |
1 ks |
Celer řapíkatý |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Fenykl čerstvý |
1 ks |
Garnát obecný |
12 ks |
Makrela obecná |
200 g |
Mušle slávky |
200 g |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Pastis |
1 dl |
Petržel - nať |
100 g |
Pórek |
1 ks |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
800 g |
Šafrán |
1 špetka |
Treska obecná |
200 g |
Treska tmavá |
200 g |
Víno bílé |
80 ml |
Vývar zeleninový |
500 ml |
Pomeranče |
1 ks |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Na středním plameni rozpálíme olivový olej, použijeme větší hrnec, přidáme nakrájenou cibuli a 2 - 3 minuty restujme, přisypeme prolisovaný česnek, směs svázaných bylinek (2 bobkové listy, 1 snítka rozmarýnu, 5 snítek tymiánu, 2 snítky saturejky), zeleninu pokrájenou na větší kostky (řapíkatý celer, fenykl, střední pórek) a ještě minutu restujeme.
- Vlijeme bílé víno, na mírném plameni asi polovinu necháme vyvařit. Poté přidáme zeleninový vývar, rozkrájená oloupaná konzervovaná rajčata, rajčatový protlak, mletý šafrán na špičku nože, pomerančovou kůru a šťávu, přivedeme k varu za stálého míchání, 15 minut vaříme.
- Přidáme 3 druhy ryb (200 g tresky obecné, 200 g tresky tmavé, 200 g makrely), očištěné syrové garnáty, očištěné mušle zbavené vousů a vaříme asi 5 minut, mušle by se měly otevřít. Několikrát promícháme. Přihodíme drobně krájenou rovnou petrželovou nať a úplně nakonec (těsně před podáváním) přilijeme 1 dl pastisu (nebo jiného anýzového likéru).