Rybí polévka (bujabéza)

Ingredience


Bylinky čerstvé - svazek 1 ks
Celer řapíkatý 1 ks
Cibule 1 ks
Fenykl čerstvý 1 ks
Garnát obecný 12 ks
Makrela obecná 200 g
Mušle slávky 200 g
Olej olivový 1 polévková lžíce
Pastis 1 dl
Petržel - nať 100 g
Pórek 1 ks
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Rajčata loupaná (konzervovaná) 800 g
Šafrán 1 špetka
Treska obecná 200 g
Treska tmavá 200 g
Víno bílé 80 ml
Vývar zeleninový 500 ml
Pomeranče 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na středním plameni rozpálíme olivový olej, použijeme větší hrnec, přidáme nakrájenou cibuli a 2 - 3 minuty restujme, přisypeme prolisovaný česnek, směs svázaných bylinek (2 bobkové listy, 1 snítka rozmarýnu, 5 snítek tymiánu, 2 snítky saturejky), zeleninu pokrájenou na větší kostky (řapíkatý celer, fenykl, střední pórek) a ještě minutu restujeme.
  2. Vlijeme bílé víno, na mírném plameni asi polovinu necháme vyvařit. Poté přidáme zeleninový vývar, rozkrájená oloupaná konzervovaná rajčata, rajčatový protlak, mletý šafrán na špičku nože, pomerančovou kůru a šťávu, přivedeme k varu za stálého míchání, 15 minut vaříme.
  3. Přidáme 3 druhy ryb (200 g tresky obecné, 200 g tresky tmavé, 200 g makrely), očištěné syrové garnáty, očištěné mušle zbavené vousů a vaříme asi 5 minut, mušle by se měly otevřít. Několikrát promícháme. Přihodíme drobně krájenou rovnou petrželovou nať a úplně nakonec (těsně před podáváním) přilijeme 1 dl pastisu (nebo jiného anýzového likéru).