Ravioli se smetanovou omáčkou
Ingredience
Bazalka |
3 polévková lžíce |
Česnek |
2 ks |
Kuřecí prsa |
120 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Prosciutto sušené |
60 g |
Šalotka |
1 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
300 ml |
Špenát listový čerstvý |
100 g |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Parmezán |
6 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
3 l |
Žampiony čerstvé |
120 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g |
Olej olivový |
1.33 polévková lžíce |
Sůl |
1.33 špetka |
Vejce slepičí |
2.67 ks |
Voda pitná |
2.67 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Špenát vaříme přibližně jednu minutu. Potom vezmeme nahrubo nakrájená kuřecí prsa, špenát, nahrubo nakrájené prosciutto, šalotku a vše dohromady rozmixujeme. Do směsi přidáme polovinu nastrouhaného sýra, muškátový oříšek, sůl, pepř a jedno vejce. Takto připravenou náplň necháme chvilku odležet. Vezmeme těsto na nudle, rozdělíme ho na poloviny a obě půlky rozválíme na tenké pláty. Na jeden z nich pokládáme v pravidelných rozestupech připravenou náplň, poté přikryjeme druhým plátem. Místa mezi náplní pořádně přitiskneme a nakrájíme na stejné čtverečky. Necháme odpočívat. Pak do většího hrnce nalijeme smetanu, vložíme nadrobno nakrájený česnek a uvedeme do varu. Vložíme na tenké plátky nakrájené houby, zbytek nastrouhaného sýra, osolíme a opepříme. Vaříme 3 minuty. Poté přimícháme nadrobno nakrájenou bazalku, ale už nevaříme. Mezitím ve větším hrnci uvaříme ravioli. Polijeme omáčkou, můžeme je také posypat parmezánem a ozdobit bazalkou.
- Základní těsto:
- Na vál si prosejeme 200 g mouky, kterou osolíme. Uprostřed si prstem vytvoříme důlek, do kterého dáme mírně rozšlehaná vejce a olivový olej. Těsto zpracováváme rukama. Zbylých 50 g mouky si necháme na občasné posypání válu, aby se nám těsto na něj nelepilo. Když máme těsto vypracované a hladké, zabalíme jej do potravinářské fólie, necháme 30 minut odstát. Potom jej opět na vále rozválíme válečkem, nebo strojkem na těstoviny.