Telecí s lanýži
Ingredience
Lanýž |
20 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Pepř černý mletý |
5 g |
Šalvěj čerstvá |
2 ks |
Sůl |
5 g |
Telecí svíčková |
600 g |
Víno Marsala |
125 ml |
Vývar telecí |
200 ml |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Troubu si předehřejeme na 80 °C. Maso opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme, z obou stran důkladně osolíme i opepříme. Snítky šalvěje omyjeme a necháme oschnout. Následně je vmáčkneme do masa a obmotáme nití.
- V pánvi rozpálíme přepuštěné máslo a maso důkladně osmahneme z obou stran. Ihned po osmažení jej umístíme do pekáče a pečeme při 80 °C dalších 20 minut.
- Tuk z pánve přelejeme do menšího hrnce. Následně jej zalijeme marsalou. Směs přivedeme k varu a zalijeme telecím vývarem. Necháme svařit, dokud nám nezbyde cca 100 ml. Otevřeme konzervované lanýže a scedíme nálev.
- Lanýže oloupeme a nakrájíme na tenké plátky a necháme je okapat. Následně je přidáme do omáčky a omáčku odložíme stranou.
- Když je maso opečené dorůžova, vyndáme jej z trouby, šalvěj odstraníme a maso nakrájíme na středně silné plátky a následně je naskládáme na talíře. Omáčku ještě jednou přivedeme k varu a zahustíme lžící másla. Na závěr osolíme a opepříme a zalijeme maso. Podáváme zatepla.