Brambory zapečené se smetanou a parmezánem

Brambory zapečené se smetanou a parmezánem - obrázek

Ingredience


Brambory 1 kg
Brambory sladké (Batáty) 600 g
Koření na pizzu 2 kávová lžička
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Muškátový oříšek 0.25 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Pórek 2 ks
Smetana na vaření 500 ml
Sýr Parmezán 2.5 polévková lžíce
Vývar drůbeží 125 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z pórku odstraníme tmavé vnější listy, opláchneme ho studenou vodou. Rozpůlené, nadrobno nakrájené kousky 3-4 minuty restujeme na rozpuštěném másle.
  2. Máslem nebo olejem vymažeme větší zapékací misku a začneme do ní vrstvit suroviny. Na dno dáme vrstvu z poloviny sladkých a konzumních brambor nakrájených na tenké plátky, vrstvu orestovaného pórku a zbylou půlku sladkých a konzumních brambor.
  3. Takto připravené brambory zalijeme směsí, připravenou ze smetany, koření na pizzu a drůbežího vývaru, zasypeme nastrouhaným parmazánem a muškátovým oříškem, opepříme. Pečeme 60-90 minut v troubě na 200°C. Pokud brambory rychle na povrchu hnědnou, přikryjeme je alobalem, aby se nespálily.