Brambory zapečené se smetanou a parmezánem
Ingredience
Brambory |
1 kg |
Brambory sladké (Batáty) |
600 g |
Koření na pizzu |
2 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Muškátový oříšek |
0.25 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pórek |
2 ks |
Smetana na vaření |
500 ml |
Sýr Parmezán |
2.5 polévková lžíce |
Vývar drůbeží |
125 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 95 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Z pórku odstraníme tmavé vnější listy, opláchneme ho studenou vodou. Rozpůlené, nadrobno nakrájené kousky 3-4 minuty restujeme na rozpuštěném másle.
- Máslem nebo olejem vymažeme větší zapékací misku a začneme do ní vrstvit suroviny. Na dno dáme vrstvu z poloviny sladkých a konzumních brambor nakrájených na tenké plátky, vrstvu orestovaného pórku a zbylou půlku sladkých a konzumních brambor.
- Takto připravené brambory zalijeme směsí, připravenou ze smetany, koření na pizzu a drůbežího vývaru, zasypeme nastrouhaným parmazánem a muškátovým oříškem, opepříme. Pečeme 60-90 minut v troubě na 200°C. Pokud brambory rychle na povrchu hnědnou, přikryjeme je alobalem, aby se nespálily.