Boršč ukrajinský

Boršč ukrajinský - obrázek

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Brambory 350 g
Celer bulvový 50 g
Červená řepa 300 g
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Hovězí maso přední 500 g
Máslo čerstvé 50 g
Mouka pšeničná hladká 40 g
Mrkev kořen 80 g
Ocet kvasný lihový 0.5 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 0.5 kávová lžička
Paprika zelená 1 ks
Pepř černý mletý 0.25 kávová lžička
Petržel kořen 80 g
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Pivo tmavé 10% 3,7% obj. 200 ml
Protlak rajčatový 80 g
Rajčata 3 ks
Sádlo vepřové škvařené 60 g
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 1.2 l
Zakysaná smetana 150 ml
Zelí hlávkové bílé 500 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kořenovou zeleninu a řepu oloupeme a nakrájíme na nudličky. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Ze zelí odstraníme zvadlé a poškozené listy, vykrojíme košťál a zelí nakrájíme na čtverečky. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Rajčata nakrájíme na plátky, petrželovou nať nasekáme nadrobno.
  2. V tlakovém hrnci uvaříme maso doměkka, vývar přecedíme do čistého hrnce, maso nakrájíme na nudličky.
  3. Červenou řepu zakapeme octem, přidáme kořenovou zeleninu, rajčatový protlak a na sádle podusíme. Na másle zpěníme cibuli, vmícháme mouku a usmažíme světlou jíšku, přimícháme mletou papriku a hned zašleháme po částech vývar z masa a 200 ml tmavého piva. Do polévky vložíme brambory a vaříme na mírném plameni. Zhruba po 10 minutách přidáme řepnou směs, zelí, koření, sůl a vaříme, až jsou brambory měkké.
  4. Do uvařené polévky vmícháme česnek, plátky rajčat, pokrájené maso, necháme přejít varem a odložíme. Po půl hodině do polévky vmícháme smetanu, petrželovou nať a polévku prohřejeme.