Boršč ukrajinský
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Brambory |
350 g |
Celer bulvový |
50 g |
Červená řepa |
300 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Hovězí maso přední |
500 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mouka pšeničná hladká |
40 g |
Mrkev kořen |
80 g |
Ocet kvasný lihový |
0.5 polévková lžíce |
Paprika mletá sladká |
0.5 kávová lžička |
Paprika zelená |
1 ks |
Pepř černý mletý |
0.25 kávová lžička |
Petržel kořen |
80 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Pivo tmavé 10% 3,7% obj. |
200 ml |
Protlak rajčatový |
80 g |
Rajčata |
3 ks |
Sádlo vepřové škvařené |
60 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1.2 l |
Zakysaná smetana |
150 ml |
Zelí hlávkové bílé |
500 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 7 porcí
- Kořenovou zeleninu a řepu oloupeme a nakrájíme na nudličky. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Ze zelí odstraníme zvadlé a poškozené listy, vykrojíme košťál a zelí nakrájíme na čtverečky. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Rajčata nakrájíme na plátky, petrželovou nať nasekáme nadrobno.
- V tlakovém hrnci uvaříme maso doměkka, vývar přecedíme do čistého hrnce, maso nakrájíme na nudličky.
- Červenou řepu zakapeme octem, přidáme kořenovou zeleninu, rajčatový protlak a na sádle podusíme. Na másle zpěníme cibuli, vmícháme mouku a usmažíme světlou jíšku, přimícháme mletou papriku a hned zašleháme po částech vývar z masa a 200 ml tmavého piva. Do polévky vložíme brambory a vaříme na mírném plameni. Zhruba po 10 minutách přidáme řepnou směs, zelí, koření, sůl a vaříme, až jsou brambory měkké.
- Do uvařené polévky vmícháme česnek, plátky rajčat, pokrájené maso, necháme přejít varem a odložíme. Po půl hodině do polévky vmícháme smetanu, petrželovou nať a polévku prohřejeme.