Krémová salátová polévka s rýží

Ingredience


Hovězí vývar základní 500 ml
Máslo čerstvé 80 g
Salát hlávkový 800 g
Smetana 33% (šlehačka) 500 ml
Sůl 0.5 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Voda pitná 1 l
Máslo čerstvé 60 g
Mouka pšeničná hladká 50 g
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Rýže loupaná 80 g
Voda pitná 220 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hlávkový salát opláchneme, necháme okapat a nakrájíme na silnější nudličky.
  2. Salát vložíme na minutu do vroucí vody a scedíme. Okapaný salát dusíme na másle 10 minut. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, zašleháme do ní vývar a udušený salát, sůl a vaříme na mírném plameni zhruba 20 minut. Poté polévku prolisujeme do čistého hrnce, zašleháme smetanu (3 lžíce dáme stranou) a necháme přejít varem a odstavíme. Do polévky vmícháme žloutky rozšlehané s odloženou smetanou a již nevaříme.
  3. Polévku podáváme s dušenou rýží.
  4. V mezičase uvaříme rýži. Na oleji za stálého míchání smažíme propláchnutou rýži, až zprůsvitní, poté zalijeme vodou a na mírném plameni dusíme zhruba 20 minut.