Krémová salátová polévka s rýží
Ingredience
Hovězí vývar základní |
500 ml |
Máslo čerstvé |
80 g |
Salát hlávkový |
800 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
500 ml |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
1 l |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mouka pšeničná hladká |
50 g |
Olej rostlinný |
1 polévková lžíce |
Rýže loupaná |
80 g |
Voda pitná |
220 ml |
-
Doba přípravy: 8 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Hlávkový salát opláchneme, necháme okapat a nakrájíme na silnější nudličky.
- Salát vložíme na minutu do vroucí vody a scedíme. Okapaný salát dusíme na másle 10 minut. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, zašleháme do ní vývar a udušený salát, sůl a vaříme na mírném plameni zhruba 20 minut. Poté polévku prolisujeme do čistého hrnce, zašleháme smetanu (3 lžíce dáme stranou) a necháme přejít varem a odstavíme. Do polévky vmícháme žloutky rozšlehané s odloženou smetanou a již nevaříme.
- Polévku podáváme s dušenou rýží.
- V mezičase uvaříme rýži. Na oleji za stálého míchání smažíme propláchnutou rýži, až zprůsvitní, poté zalijeme vodou a na mírném plameni dusíme zhruba 20 minut.