Bramborová polévka s krutóny

Ingredience


Brambory 1.5 kg
Celer bulvový 250 g
Cibule 1 ks
Mrkev kořen 1 ks
Párky Frankfurtské 4 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Pórek 1 ks
Smetana 12% (konzumní) 100 g
Sůl 1 špetka
Veka 2 krajíc
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oškrábeme brambory a nakrájíme je na kostičky. Pórek, mrkev, cibuli a celer očistíme, nakrájíme na drobno a přidáme k bramborám. K zelenině přidáme nakrájené párky a vše společně vaříme ve dvou litrech vody cca 30 minut na mírném ohni.
  2. Přidáme smetanu a ochutíme solí a pepřem. Vyndáme párky, zeleninu přecedíme, vyndáme a rozmixujeme. Několik brambor však necháme vcelku.
  3. Zeleninové pyré pak vrátíme zpět do vývaru. Na závěr na prudkém ohni opečeme kostičky veky, které podáváme spolu s polévkou.