Bramborová polévka s krutóny
Ingredience
Brambory |
1.5 kg |
Celer bulvový |
250 g |
Cibule |
1 ks |
Mrkev kořen |
1 ks |
Párky Frankfurtské |
4 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pórek |
1 ks |
Smetana 12% (konzumní) |
100 g |
Sůl |
1 špetka |
Veka |
2 krajíc |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Oškrábeme brambory a nakrájíme je na kostičky. Pórek, mrkev, cibuli a celer očistíme, nakrájíme na drobno a přidáme k bramborám. K zelenině přidáme nakrájené párky a vše společně vaříme ve dvou litrech vody cca 30 minut na mírném ohni.
- Přidáme smetanu a ochutíme solí a pepřem. Vyndáme párky, zeleninu přecedíme, vyndáme a rozmixujeme. Několik brambor však necháme vcelku.
- Zeleninové pyré pak vrátíme zpět do vývaru. Na závěr na prudkém ohni opečeme kostičky veky, které podáváme spolu s polévkou.