Slaný listový koláč s hovězím masem a houbami

Ingredience


Listové těsto 500 g
Česnek 2 stroužek
Hovězí svíčková 800 g
Maizena - kukuřičný škrob 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Povidla švestková 1 kávová lžička
Šalotka 3 ks
Sůl 0.5 kávová lžička
Worcester (worcesterská omáčka) 1 polévková lžíce
Cukr krupice 2 špetka
Houby čerstvé 300 g
Kmín drcený 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Olej slunečnicový 1 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 2 špetka
Rajčata 2 ks
Sůl 0.5 kávová lžička
Sůl mořská 2 špetka
Sezam - semena 2 polévková lžíce
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Falešnou hovězí svíčkovou omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké nudličky. Očištěné menší plodnice hub (žampiony nebo hříbky) očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Šalotku a česnek očistíme a pokrájíme na tenké plátky.
  2. V hrnci rozpálíme olej s máslem, na něm zpěníme cibuli s česnekem, pak přidáme maso, které zprudka restujeme 1 minutu. Maso mírně osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem, přimícháme lžíci worcestrové omáčky, lžičku švestkových povidel a lžíci kukuřičného škrobu. Promícháme a jakmile je směs hustá, odstavíme z plotny.
  3. V pánvi na rozpáleném oleji s máslem krátce, asi 1 minutu orestujeme plátky hub. Pak je osolíme, posypeme drceným kmínem, bílým pepřem a odstavíme z plotny. Omyjeme petrželovou nať, drobně ji pokrájíme a přimícháme k masu. Rajčata omyjeme, osušíme nakrájíme na plátky asi 5 mm silné, dáme je na mělký talíř a osolíme, opepříme a pocukrujeme.
  4. Na pomoučeném vále rozdělíme plát listového těsta na tři díly. Každý díl vyválíme na placku velkou jako dortová forma. První díl položíme do formy a okraje pomocí prstů vytlačíme asi 1 cm na stěnu formy. Na těsto rozložíme masovou směs a 2/3 hub. Zakryjeme druhým plátem, na který poklademe zbytek hub. Mezi ně položíme plátky rajčat. Na tuto vrstvu položíme poslední plát těsta. Okraje těsta opatrně zatlačíme dovnitř (můžeme si pomoci tupým nožem), povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme sezamovým semínkem a dáme do předehřáté trouby péct.
  5. Pečeme při při 190°C přibližně 20-30 minut dozlatova. Upečený koláč necháme mírně vychladnout - podáváme teplý i studený.