Šči se špenátem a kopřivami
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Cibule |
1 ks |
Hovězí vývar základní |
1.25 ml |
Kopřiva |
800 g |
Máslo čerstvé |
40 g |
Mrkev kořen |
80 g |
Pepř černý celý |
3 ks |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Špenát listový čerstvý |
400 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Zakysaná smetana |
120 ml |
Máslo čerstvé |
40 g |
Mouka pšeničná hladká |
30 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
600 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Kopřivy i špenát opláchneme, necháme okapat a vložíme na 2 minuty do vroucí vody. Poté scedíme, prolijeme studenou vodou, necháme okapat a umeleme. Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout, oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky. Mrkev a cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, petrželovou nať nasekáme najemno.
- Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, rozředíme polovinou vývaru a povaříme.
- Na másle zpěníme cibuli s mrkví, přimícháme umletý špenát s kopřivami, vmícháme druhou polovinou vývaru a dusíme. Po 10 minutách přimícháme jíšku, přidáme sůl, bobkový list, pepř a zhruba 15 minut vaříme. Před podáváním do polévky zašleháme smetanu, petrželovou nať a prohřejeme. Na talíře položíme porci uvařených vajec a přelijeme horkou polévkou.