Šči se špenátem a kopřivami

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Cibule 1 ks
Hovězí vývar základní 1.25 ml
Kopřiva 800 g
Máslo čerstvé 40 g
Mrkev kořen 80 g
Pepř černý celý 3 ks
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Špenát listový čerstvý 400 g
Sůl 1 kávová lžička
Zakysaná smetana 120 ml
Máslo čerstvé 40 g
Mouka pšeničná hladká 30 g
Vejce slepičí 3 ks
Voda pitná 600 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kopřivy i špenát opláchneme, necháme okapat a vložíme na 2 minuty do vroucí vody. Poté scedíme, prolijeme studenou vodou, necháme okapat a umeleme. Vejce uvaříme natvrdo, necháme vychladnout, oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky. Mrkev a cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, petrželovou nať nasekáme najemno.
  2. Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, rozředíme polovinou vývaru a povaříme.
  3. Na másle zpěníme cibuli s mrkví, přimícháme umletý špenát s kopřivami, vmícháme druhou polovinou vývaru a dusíme. Po 10 minutách přimícháme jíšku, přidáme sůl, bobkový list, pepř a zhruba 15 minut vaříme. Před podáváním do polévky zašleháme smetanu, petrželovou nať a prohřejeme. Na talíře položíme porci uvařených vajec a přelijeme horkou polévkou.