Zeleninová polévka se smetanou a krutony
Ingredience
Brambory |
300 g |
Hrášek mražený |
120 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mrkev kořen |
250 g |
Smetana 16% (pochoutková) |
250 ml |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
1.2 l |
Zelí hlávkové bílé |
250 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Rohlíky bílé |
2 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Syrové brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, mrkev oloupeme, pokrájíme na nudličky, zelí zbavíme zvadlých a poškozených listů, straníme košťál, zelí nakrájíme na nudličky. Mražený hrášek propláchneme vodou. Starší rohlíky nakrájíme na kostičky, osmažíme na másle.
- Mrkev na másle v hrnci dusíme zhruba 10 minut. Poté vmícháme brambory, zelí, osolíme, zalijeme horkou vodou, promícháme a vaříme, až brambory změknou. Před koncem varu vmícháme do polévky hrášek, smetanu a povaříme ještě 3 minuty.