Drožďová polévka se zeleninou
Ingredience
Celer bulvový |
50 g |
Cibule |
1 ks |
Droždí |
100 g |
Kapusta hlávková |
80 g |
Kedlubna |
80 g |
Květák |
80 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mouka pšeničná hladká |
40 g |
Mrkev kořen |
80 g |
Petržel kořen |
50 g |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
1.25 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Mrkev, petržel, celer a kedlubny oloupeme, krájíme na nudličky. Květák očistíme a rozebereme na malé růžičky, kapustu zbavíme zvadlých a poškozených listů, odstraníme košťál, nakrájíme na nudličky. Cibuli pokrájíme nadrobno, petrželovou nať nasekáme na jemno.
- V hrnci na másle zpěníme cibuli, rozdrobíme do ní droždí a za stálého míchání na mírném plameni smažíme, až droždí začne hnědnout. Poté vmícháme mouku, orestujeme, zašleháme vodu a 10 minut povaříme. Do polévky přidáme zeleninu, sůl a vaříme, až je zelenina měkká. Před podáváním do polévky zamícháme petrželovou nať.