Zapékaný celer se žampiony a sýrovou krustou
Ingredience
Celer bulvový |
400 g |
Česnek |
2 stroužek |
Mrkev kořen |
2 ks |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Šalotka |
3 ks |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Zázvor mletý |
0.5 kávová lžička |
Hříbky čerstvé |
200 g |
Kmín celý |
0.5 kávová lžička |
Lilek |
2 ks |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Paprika červená |
1 ks |
Paprika žlutá |
1 ks |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Kypřicí prášek do pečiva |
2 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mouka polohrubá |
200 g |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
1.5 polévková lžíce |
Sýr Čedar |
100 g |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Středně velký celer (asi 400 g) oloupeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Šalotku, česnek a mrkev také oloupeme, omyjeme a krájíme na tenká kolečka. Žlutou a červenou masitou papriku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a pokrájíme na proužky.
- Lilek omyjeme, rozkrájíme na plátky, osolíme asi 2 lžičkami soli a necháme ho vypotit 20 - 30 minut. Potom ho opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme. Hříbky očistíme, omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátky.
- Ve větší pánvi rozpálíme olej s máslem, šalotku s česnekem zpěníme, přidáme mrkev, celer promícháme a krátce, přibližně 30 sekund restujeme. Zeleninu ochutíme (po 0,5 lžičkách) čerstvě pomletým pepřem, zázvorem a solí.
- V pánvi rozehřejeme 1 lžíci másla, hříbky krátce orestujeme, ochutíme solí (0,5 lžičky), černým pepřem (0,5 lžičky) a kmínem. Houby vyjmeme, na omastek přidáme další lžíci másla a plátky lilku restujeme z každé strany do zlatova, poté k nim přimícháme pokrájenou papriku.
- Připravíme si ingredience na sýrovou krustu: do mísy nasypeme 200 g polohrubé mouky se 2 lžičkami prášku do pečiva, promícháme ji s pokrájeným máslem, smetanou a bílým pepřem. Petrželku kudrnku i čerstvé oregano opláchneme pod tekoucí vodou, bylinky následně drobně pokrájíme. Nakonec vmícháme do směsi nastrouhaný sýr s bylinkami. Směs by měla mít obdobnou konzistenci jako drobenka na koláče.
- Zapékací mísu vymažeme 2 lžícemi oleje, do ní navrstvíme všechnu zeleninu s houbami a lilkem, přelijeme zeleninovým bujónem, mísu volně zakryjeme alobalem. Dáme ji do předem vyhřáté trouby (na 200°C) a pečeme 35 minut. Pak na zeleninovou směs navrstvíme sýrovou směs a pečeme při 240°C asi 15 - 20 minut do zlatova - mísu nezakrýváme.
- Upečenou zeleninu necháme několik minut vychladnout, následně servírujeme.