Zapékaný celer se žampiony a sýrovou krustou

Ingredience


Celer bulvový 400 g
Česnek 2 stroužek
Mrkev kořen 2 ks
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Šalotka 3 ks
Sůl 0.5 kávová lžička
Zázvor mletý 0.5 kávová lžička
Hříbky čerstvé 200 g
Kmín celý 0.5 kávová lžička
Lilek 2 ks
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Paprika červená 1 ks
Paprika žlutá 1 ks
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sůl 0.5 kávová lžička
Kypřicí prášek do pečiva 2 kávová lžička
Máslo čerstvé 150 g
Mouka polohrubá 200 g
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 1.5 polévková lžíce
Sýr Čedar 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Středně velký celer (asi 400 g) oloupeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Šalotku, česnek a mrkev také oloupeme, omyjeme a krájíme na tenká kolečka. Žlutou a červenou masitou papriku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a pokrájíme na proužky.
  2. Lilek omyjeme, rozkrájíme na plátky, osolíme asi 2 lžičkami soli a necháme ho vypotit 20 - 30 minut. Potom ho opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme. Hříbky očistíme, omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátky.
  3. Ve větší pánvi rozpálíme olej s máslem, šalotku s česnekem zpěníme, přidáme mrkev, celer promícháme a krátce, přibližně 30 sekund restujeme. Zeleninu ochutíme (po 0,5 lžičkách) čerstvě pomletým pepřem, zázvorem a solí.
  4. V pánvi rozehřejeme 1 lžíci másla, hříbky krátce orestujeme, ochutíme solí (0,5 lžičky), černým pepřem (0,5 lžičky) a kmínem. Houby vyjmeme, na omastek přidáme další lžíci másla a plátky lilku restujeme z každé strany do zlatova, poté k nim přimícháme pokrájenou papriku.
  5. Připravíme si ingredience na sýrovou krustu: do mísy nasypeme 200 g polohrubé mouky se 2 lžičkami prášku do pečiva, promícháme ji s pokrájeným máslem, smetanou a bílým pepřem. Petrželku kudrnku i čerstvé oregano opláchneme pod tekoucí vodou, bylinky následně drobně pokrájíme. Nakonec vmícháme do směsi nastrouhaný sýr s bylinkami. Směs by měla mít obdobnou konzistenci jako drobenka na koláče.
  6. Zapékací mísu vymažeme 2 lžícemi oleje, do ní navrstvíme všechnu zeleninu s houbami a lilkem, přelijeme zeleninovým bujónem, mísu volně zakryjeme alobalem. Dáme ji do předem vyhřáté trouby (na 200°C) a pečeme 35 minut. Pak na zeleninovou směs navrstvíme sýrovou směs a pečeme při 240°C asi 15 - 20 minut do zlatova - mísu nezakrýváme.
  7. Upečenou zeleninu necháme několik minut vychladnout, následně servírujeme.