Dušený králík na švestkách
Ingredience
Ananas |
50 g |
Bobkový list |
2 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule perlová |
8 ks |
Králičí maso |
1.3 kg |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Meruňky sušené |
50 g |
Nové koření celé |
4 ks |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Smetana 12% (konzumní) |
1 dl |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Švestky sušené |
100 g |
Víno portské |
0.8 dl |
Voda pitná |
4 dl |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Důkladně omyjeme pod tekoucí vodou sušené švestky, meruňky, ananas, necháme je okapat. Oloupeme drobnou perlovou cibuli a česnek.
- Vykostěné králičí maso odblaníme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky velikosti sousta.
- V hrnci rozpálíme olej, maso zprudka restujeme po 1 minutě z každé strany do zlatova. Maso osolíme, posypeme čerstvě pomletým pepřem, promícháme a vyjmeme z omastku. Na omastek přidáme 1 lžíci másla a perlovou cibuli se stroužky česneku, zeleninu krátce restujeme do zlatova. Přidáme maso, bobkový list, nové koření, směs zalijeme vínem a vodou. Promícháme, pod pokličkou dusíme přibližně 45 - 50 minut. Po 30 minutách přidáme k masu ovoce.
- Když je maso měkké, přimícháme smetanu a dochutíme solí. Krátce, asi na 3 minuty, pomalu povaříme.