Vepřová kotleta v kokosové omáčce
Ingredience
Cibule |
3 ks |
Kokosové mléko |
5.5 dl |
Mandle |
2 polévková lžíce |
Mungo klíčky |
150 g |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Omáčka rybí |
1 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
4 ks |
Vepřové kotlety |
1 kg |
Voda pitná |
5 dl |
Česnek |
3 stroužek |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Omáčka rybí |
0.5 dl |
Pivo tmavé 12% 4,0% obj. |
2 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Vykostěnou vepřovou kotletu omyjeme, osušíme, odkrojíme tučné části a maso nakrájíme na kostky velikosti sousta.
- Připravíme si marinádu: do mísy dáme 4 lžíce rybí vietnamské omáčky a smícháme ji s prolisovaným česnekem, 0.5 dl černého piva a 2 lžičkami cukru a 1 lžíci oleje. Maso vložíme do marinády, dobře promícháme a necháme v chladu marinovat asi 2 hodiny.
- Mezitím si dáme do rendlíku 4 vejce, zalijeme je 5 dl vody a uvaříme je natvrdo. Vaříme je 10 minut, pak je zchladíme a oloupeme.
- Lahůdkovou cibuli očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Klíčky Mungo v sítu promyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
- V pánvi si rozpálíme olej, na něm maso zprudka restujeme dozlatova asi po minutě z každé strany. Pak maso vyjmeme, dáme ho do hrnce, zalijeme kokosovým mlékem, přidáme celé oloupané mandle, snížíme teplotu a pod pokličkou pomalu vaříme maso doměkka asi 35-40 minut. Hned na začátku vaření odstraníme z hladiny mléka povlak.
- Když je maso měkké, rozdělíme ho na talíře, přidáme celá vejce, ozdobíme cibulkou, klíčky Mungo, pokapeme rybí omáčkou (asi 1 lžíce) a podáváme.