Vepřová kotleta v kokosové omáčce

Ingredience


Cibule 3 ks
Kokosové mléko 5.5 dl
Mandle 2 polévková lžíce
Mungo klíčky 150 g
Olej olivový 4 polévková lžíce
Omáčka rybí 1 polévková lžíce
Vejce slepičí 4 ks
Vepřové kotlety 1 kg
Voda pitná 5 dl
Česnek 3 stroužek
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Omáčka rybí 0.5 dl
Pivo tmavé 12% 4,0% obj. 2 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vykostěnou vepřovou kotletu omyjeme, osušíme, odkrojíme tučné části a maso nakrájíme na kostky velikosti sousta.
  2. Připravíme si marinádu: do mísy dáme 4 lžíce rybí vietnamské omáčky a smícháme ji s prolisovaným česnekem, 0.5 dl černého piva a 2 lžičkami cukru a 1 lžíci oleje. Maso vložíme do marinády, dobře promícháme a necháme v chladu marinovat asi 2 hodiny.
  3. Mezitím si dáme do rendlíku 4 vejce, zalijeme je 5 dl vody a uvaříme je natvrdo. Vaříme je 10 minut, pak je zchladíme a oloupeme.
  4. Lahůdkovou cibuli očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Klíčky Mungo v sítu promyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
  5. V pánvi si rozpálíme olej, na něm maso zprudka restujeme dozlatova asi po minutě z každé strany. Pak maso vyjmeme, dáme ho do hrnce, zalijeme kokosovým mlékem, přidáme celé oloupané mandle, snížíme teplotu a pod pokličkou pomalu vaříme maso doměkka asi 35-40 minut. Hned na začátku vaření odstraníme z hladiny mléka povlak.
  6. Když je maso měkké, rozdělíme ho na talíře, přidáme celá vejce, ozdobíme cibulkou, klíčky Mungo, pokapeme rybí omáčkou (asi 1 lžíce) a podáváme.