Nákyp z brambor a ryby
Ingredience
Brambory |
1 kg |
Celer - nať |
1 hrst |
Cibule |
1 ks |
Citronová šťáva |
1 dl |
Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
1 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Mušle srdcovky |
175 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel kudrnka |
1 hrst |
Sůl |
1 špetka |
Treska aljašská |
450 g |
Voda pitná |
1 l |
Vývar rybí |
2 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Brambory očistíme, omyjeme a oškrábeme, pak je vaříme v osolené vodě, dokud nezměknou.
- Cibuli oloupeme, nakrájíme na jemno. Nať z petrželky omyjeme jemně nasekáme, celerovou nať krájíme na plátky.
- Tresky pokrájíme na kostičky, mušle uvaříme a vyloupeme.
- Ve velké hluboké pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla, přidáme cibuli a celerovou nať, smažíme přibližně 3 minuty. Pak přisypeme mouku, při stálém míchání smažíme ještě minutu. Postupně přiléváme vývar a šťávu z citronů, dokud vše nezhoustne. Dochutíme pepřem.
- Pánev odtavíme z ohně, přidáme tresku, mušle a petržel, vše zamícháme. Směs přendáme do žáruvzdorné misky.
- Z uvařených brambor, zbytku másla a mléka vytvoříme jemnou kaši, kterou podle chuti osolíme a dáme rovnoměrně na rybí základ v misce.
- Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů přibližně 30 až 40 minut, dokud směs nezačne bublat a na povrchu nevznikne světle hnědá kůrka.