Nákyp z brambor a ryby

Ingredience


Brambory 1 kg
Celer - nať 1 hrst
Cibule 1 ks
Citronová šťáva 1 dl
Máslo čerstvé 4 polévková lžíce
Mléko polotučné 1 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Mušle srdcovky 175 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel kudrnka 1 hrst
Sůl 1 špetka
Treska aljašská 450 g
Voda pitná 1 l
Vývar rybí 2 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory očistíme, omyjeme a oškrábeme, pak je vaříme v osolené vodě, dokud nezměknou.
  2. Cibuli oloupeme, nakrájíme na jemno. Nať z petrželky omyjeme jemně nasekáme, celerovou nať krájíme na plátky.
  3. Tresky pokrájíme na kostičky, mušle uvaříme a vyloupeme.
  4. Ve velké hluboké pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla, přidáme cibuli a celerovou nať, smažíme přibližně 3 minuty. Pak přisypeme mouku, při stálém míchání smažíme ještě minutu. Postupně přiléváme vývar a šťávu z citronů, dokud vše nezhoustne. Dochutíme pepřem.
  5. Pánev odtavíme z ohně, přidáme tresku, mušle a petržel, vše zamícháme. Směs přendáme do žáruvzdorné misky.
  6. Z uvařených brambor, zbytku másla a mléka vytvoříme jemnou kaši, kterou podle chuti osolíme a dáme rovnoměrně na rybí základ v misce.
  7. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů přibližně 30 až 40 minut, dokud směs nezačne bublat a na povrchu nevznikne světle hnědá kůrka.