Kuře s tomatovou omáčkou a těstovinami
Ingredience
Celer bulvový |
200 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule červená |
2 ks |
Kuře |
1200 g |
Máslo čerstvé |
80 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Protlak rajčatový |
1 polévková lžíce |
Rajčata |
8 ks |
Skořice mletá |
1 polévková lžíce |
Sůl |
2 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
2 polévková lžíce |
Tagliatelle |
250 g |
Víno bílé |
200 ml |
Vývar drůbeží |
125 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Oloupané cibule rozkrájíme na půlkolečka, česnek utřeme se solí, rajčata krátce ponoříme do vařící vody, oloupeme a nakrájíme na kostičky, očištěný oloupaný celer pokrájíme na nudličky a petrželovou nať nasekáme nadrobno.
- Kuře rozdělíme na porce, osolíme, opepříme, ze všech stran orestujeme na rozehřátém másle. Porce naskládáme do zapékací misky nebo do pekáče, obložíme cibulí a zalijeme vývarem. Přikryjeme, necháme péci přibližně na hodinu do trouby (vyhřáté na 200 °C).
- Do pánve, ve které jsme opékali kuře, vložíme připravená rajčata, utřený česnek, přilijeme víno, zamícháme a vše přivedeme k varu. Přidáme rajský protlak a nudličky celeru, osolíme, opepříme a opět přivedeme k varu. Stáhneme plamen, za občasného míchání vaříme na mírném ohni cca 15 minut. Potom vložíme nasekanou petržel, promícháme a udržujeme v teple.
- Nastrouháme Parmezán.
- Ve větším hrnci uvaříme těstoviny „al dente“ (měkké, ale uvnitř tužší), scedíme, necháme důkladně okapat. Promícháme je s polovinou sýra a naservírujeme na předehřáté talíře. Upečené porce kuřete položíme na těstoviny, poprášíme skořicí, přelijeme omáčkou a posypeme zbylým Parmezánem. Podáváme ozdobené snítkou petržele.
- Můžeme přidat i brambory pečené v troubě, dušené fazolové lusky či cukrovou kukuřici.