Kuře s tomatovou omáčkou a těstovinami

Ingredience


Celer bulvový 200 g
Česnek 2 stroužek
Cibule červená 2 ks
Kuře 1200 g
Máslo čerstvé 80 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Protlak rajčatový 1 polévková lžíce
Rajčata 8 ks
Skořice mletá 1 polévková lžíce
Sůl 2 kávová lžička
Sýr Parmezán 2 polévková lžíce
Tagliatelle 250 g
Víno bílé 200 ml
Vývar drůbeží 125 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupané cibule rozkrájíme na půlkolečka, česnek utřeme se solí, rajčata krátce ponoříme do vařící vody, oloupeme a nakrájíme na kostičky, očištěný oloupaný celer pokrájíme na nudličky a petrželovou nať nasekáme nadrobno.
  2. Kuře rozdělíme na porce, osolíme, opepříme, ze všech stran orestujeme na rozehřátém másle. Porce naskládáme do zapékací misky nebo do pekáče, obložíme cibulí a zalijeme vývarem. Přikryjeme, necháme péci přibližně na hodinu do trouby (vyhřáté na 200 °C).
  3. Do pánve, ve které jsme opékali kuře, vložíme připravená rajčata, utřený česnek, přilijeme víno, zamícháme a vše přivedeme k varu. Přidáme rajský protlak a nudličky celeru, osolíme, opepříme a opět přivedeme k varu. Stáhneme plamen, za občasného míchání vaříme na mírném ohni cca 15 minut. Potom vložíme nasekanou petržel, promícháme a udržujeme v teple.
  4. Nastrouháme Parmezán.
  5. Ve větším hrnci uvaříme těstoviny „al dente“ (měkké, ale uvnitř tužší), scedíme, necháme důkladně okapat. Promícháme je s polovinou sýra a naservírujeme na předehřáté talíře. Upečené porce kuřete položíme na těstoviny, poprášíme skořicí, přelijeme omáčkou a posypeme zbylým Parmezánem. Podáváme ozdobené snítkou petržele.
  6. Můžeme přidat i brambory pečené v troubě, dušené fazolové lusky či cukrovou kukuřici.