Bramborové špalíčky s rajčatovým salátem
Ingredience
Balsamico ocet |
2 kávová lžička |
Bazalka |
1 špetka |
Brambory |
100 g |
Cibule |
1 ks |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce |
Okurka salátová |
1 ks |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Olej stolní |
2.5 dl |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 hrst |
Pórek |
1 ks |
Rajčata |
250 g |
Šalvěj sušená |
1 špetka |
Strouhanka |
4 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Čedar |
150 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 90 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Brambory omyjeme, oškrábeme a dáme vařit do osolené vody na 15-20 minut, dokud nezměknou. Po okapání je rozmačkáme a necháme vychladnout.
- Pórek omyjeme a nakrájíme na kolečka, nať petržele jemně nasekáme. Cibule oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, omytá rajčata rozčtvrtíme, okurku nakrájíme na tenká kolečka. Sýr nastrouháme.
- Vychladlé rozmačkané brambory smícháme s 1/2 strouhanky, nastrouhaným sýrem, nakrájeným pórkem, petrželovou natí a šalvějí. Vše dochutíme pepřem a solí. Zalijeme žloutky a vytvoříme tužší hmotu, z které vytvarujeme 12 špalíčků. Ty přikryjeme a necháme v chladničce asi 1 hodinu ztuhnout.
- Mouku osolíme a opepříme a vejce rozšleháme. Ztuhlé špalíčky potom obalujeme v ochucené mouce, rozšlehaném vajíčku a ve zbytku strouhanky, smažíme na rozpáleném oleji z obou stran asi 10 minut, dokud nemají zlatavou barvu. Přebytečný tuk z osmažených špalíčků necháme okapat.
- Salát si připravíme tak, že smícháme olej s octem a cukrem. Do této zálivky přidáme rozčtvrcená rajčata, nakrájenou okurku, cibuli a bazalku. Vše promícháme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.