Bramborové špalíčky s rajčatovým salátem

Ingredience


Balsamico ocet 2 kávová lžička
Bazalka 1 špetka
Brambory 100 g
Cibule 1 ks
Mouka pšeničná hladká T 650 3 polévková lžíce
Okurka salátová 1 ks
Olej olivový 3 polévková lžíce
Olej stolní 2.5 dl
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 1 hrst
Pórek 1 ks
Rajčata 250 g
Šalvěj sušená 1 špetka
Strouhanka 4 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Sýr Čedar 150 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory omyjeme, oškrábeme a dáme vařit do osolené vody na 15-20 minut, dokud nezměknou. Po okapání je rozmačkáme a necháme vychladnout.
  2. Pórek omyjeme a nakrájíme na kolečka, nať petržele jemně nasekáme. Cibule oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, omytá rajčata rozčtvrtíme, okurku nakrájíme na tenká kolečka. Sýr nastrouháme.
  3. Vychladlé rozmačkané brambory smícháme s 1/2 strouhanky, nastrouhaným sýrem, nakrájeným pórkem, petrželovou natí a šalvějí. Vše dochutíme pepřem a solí. Zalijeme žloutky a vytvoříme tužší hmotu, z které vytvarujeme 12 špalíčků. Ty přikryjeme a necháme v chladničce asi 1 hodinu ztuhnout.
  4. Mouku osolíme a opepříme a vejce rozšleháme. Ztuhlé špalíčky potom obalujeme v ochucené mouce, rozšlehaném vajíčku a ve zbytku strouhanky, smažíme na rozpáleném oleji z obou stran asi 10 minut, dokud nemají zlatavou barvu. Přebytečný tuk z osmažených špalíčků necháme okapat.
  5. Salát si připravíme tak, že smícháme olej s octem a cukrem. Do této zálivky přidáme rozčtvrcená rajčata, nakrájenou okurku, cibuli a bazalku. Vše promícháme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.