Tažený jablečný štrůdl
Ingredience
Cukr krupice |
80 g |
Jablka |
1.5 kg |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
300 g |
Olej slunečnicový |
50 ml |
Ořechy vlašské |
100 g |
Rozinky tmavé |
80 g |
Skořice mletá |
1 polévková lžíce |
Strouhanka |
80 g |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
150 ml |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Mouku, vejce, špetku soli a vodu smícháme v míse do těsta a necháme 1/2 hodiny odležet. Těsto poté dáme na pracovní desku a potřeme olejem. Následně pod těsto vsuneme pomoučené zápěstí a jemně je od středu směren do stran vytahujeme, dokud není prakticky průsvitné.
- Následně odřízneme silné okraje a lehce posypeme strouhankou.
- V míse si připravíme náplň, tj. smícháme nastrouhaná jablka, rozinky, nasekané ořechy, cukr a skořici. Vše promícháme a přeneseme na těsto.
- Náplň rovnoměrně rozložíme na těsto, pamatujeme však na volné konce, abychom mohli štrůdl po zamotání uzavřít. V troubě nakonec pečeme cca 30 minut na 180°C. Upečený závin pocukrujeme a podáváme vlažný či studený.