Tažený jablečný štrůdl

Ingredience


Cukr krupice 80 g
Jablka 1.5 kg
Mouka pšeničná hladká T 650 300 g
Olej slunečnicový 50 ml
Ořechy vlašské 100 g
Rozinky tmavé 80 g
Skořice mletá 1 polévková lžíce
Strouhanka 80 g
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mouku, vejce, špetku soli a vodu smícháme v míse do těsta a necháme 1/2 hodiny odležet. Těsto poté dáme na pracovní desku a potřeme olejem. Následně pod těsto vsuneme pomoučené zápěstí a jemně je od středu směren do stran vytahujeme, dokud není prakticky průsvitné.
  2. Následně odřízneme silné okraje a lehce posypeme strouhankou.
  3. V míse si připravíme náplň, tj. smícháme nastrouhaná jablka, rozinky, nasekané ořechy, cukr a skořici. Vše promícháme a přeneseme na těsto.
  4. Náplň rovnoměrně rozložíme na těsto, pamatujeme však na volné konce, abychom mohli štrůdl po zamotání uzavřít. V troubě nakonec pečeme cca 30 minut na 180°C. Upečený závin pocukrujeme a podáváme vlažný či studený.