Katalánský krém
Ingredience
Cukr krupice |
180 g |
Mléko polotučné |
500 ml |
Skořice mletá |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
500 ml |
Vaječný žloutek slepičí |
5 ks |
Voda pitná |
100 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do hrnce nalijeme mléko, smetanu, 20 g cukru a skořici. Vše necháme přejít varem a dáme poté stranou ze sporáku. Do třecí misky dáme žloutky, přidáme 60 g cukru a utřeme do krému. Mléko pomalu opět ohříváme a postupně do něho vléváme žloutkový krém.
- Vaříme na mírném ohni, dokud pomalu nezačne krém houstnout. V ten moment vše rozdělíme do čtyř misek a dáme na chladné místo, ideálně přes noc. Před podáváním ještě smícháme 100 g cukru se 100 ml vody a na pánvi necháme cukr zkaramelizovat. Každou misku poté ještě polijeme karamelem a podáváme.