Katalánský krém

Ingredience


Cukr krupice 180 g
Mléko polotučné 500 ml
Skořice mletá 1 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 500 ml
Vaječný žloutek slepičí 5 ks
Voda pitná 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do hrnce nalijeme mléko, smetanu, 20 g cukru a skořici. Vše necháme přejít varem a dáme poté stranou ze sporáku. Do třecí misky dáme žloutky, přidáme 60 g cukru a utřeme do krému. Mléko pomalu opět ohříváme a postupně do něho vléváme žloutkový krém.
  2. Vaříme na mírném ohni, dokud pomalu nezačne krém houstnout. V ten moment vše rozdělíme do čtyř misek a dáme na chladné místo, ideálně přes noc. Před podáváním ještě smícháme 100 g cukru se 100 ml vody a na pánvi necháme cukr zkaramelizovat. Každou misku poté ještě polijeme karamelem a podáváme.