Kuře s cizrnou
Ingredience
Česnek |
3 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Citrony |
1 ks |
Cizrna |
200 g |
Kuře |
1000 g |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Pepř bílý |
2 kávová lžička |
Petržel - nať |
3 polévková lžíce |
Protlak rajčatový |
6 polévková lžíce |
Šafrán |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
2 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
2 kávová lžička |
Vývar drůbeží |
2 dl |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kuře omyjeme, osušíme a zevnitř i zvenčí pokapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme. Stehna svážeme kuchyňskou nití.
- V horké vodě omyjeme citron, nakrájíme na plátky. Na sítko nasypeme cizrnu, propláchneme pod tekoucí vodou.
- Cibuli oloupeme, krájíme na plátky. Šafrán zvlhčíme dvěma lžícemi vlažné vody, petržel nasekáme.
- Rozpálíme v hrnci olej, kuře opečeme ze všech stran. Poté ho vyndáme. Ve výpeku osmahneme cibuli a česnek, přidáme tymián, cizrnu, petržel, šafrán a drůbeží vývar. Přilijeme rajčatový protlak, promícháme.
- Kuře vložíme do výpeku, cizrnu pokryjeme plátky citronu. Kastrol umístíme do předehřáté trouby, pečeme pod pokličkou 45 minut. Poté sundáme poklici a dopékáme dalších 25 minut.
- Z hrnce vyndáme pečené kuře a zeleninu, vše podáváme na velké předehřáté míse.
- Kuře umístíme doprostřed, ozdobíme plátky citronu a zeleninou.