Kuřecí řízky s brandy a zakysanou smetanou

Ingredience


Brandy 45 ml
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Hrozinky 100 g
Kuřecí prsa 800 g
Máslo čerstvé 100 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Víno bílé 125 ml
Zakysaná smetana 225 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z kuřecích prsou nakrájíme řízky, lehce je naklepeme, osolíme, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou a vložíme do porcelánové nebo kameninová misky. Dobře je k sobě přitlačíme, přikryjeme poklicí a dáme do ledničky marinovat minimálně na 1 hodinu.
  2. Nadrobno nasekáme tymián (několik větviček si ponecháme na ozdobu).
  3. Ve velkém rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme kuřecí řízky, posypeme tymiánem a zalijeme marinádou.
  4. Restujeme, dokud kuře nezíská ze všech stran zlatavou barvu. Řízky během restování několikrát obrátíme.
  5. Přidáme hrozinky, víno a za občasného míchání na mírném ohni dusíme 35-40 minut, dokud kuře není dostatečně měkké.
  6. Zakysanou smetanu rozmícháme s koňakem, nalijeme ji na kuře a ještě chvíli zahříváme. Již nevaříme.
  7. Ozdobíme větvičkami tymiánu, podáváme s rýží a zeleninovým salátem.