Kuřecí řízky s brandy a zakysanou smetanou
Ingredience
Brandy |
45 ml |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Hrozinky |
100 g |
Kuřecí prsa |
800 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
1 polévková lžíce |
Víno bílé |
125 ml |
Zakysaná smetana |
225 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Z kuřecích prsou nakrájíme řízky, lehce je naklepeme, osolíme, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou a vložíme do porcelánové nebo kameninová misky. Dobře je k sobě přitlačíme, přikryjeme poklicí a dáme do ledničky marinovat minimálně na 1 hodinu.
- Nadrobno nasekáme tymián (několik větviček si ponecháme na ozdobu).
- Ve velkém rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme kuřecí řízky, posypeme tymiánem a zalijeme marinádou.
- Restujeme, dokud kuře nezíská ze všech stran zlatavou barvu. Řízky během restování několikrát obrátíme.
- Přidáme hrozinky, víno a za občasného míchání na mírném ohni dusíme 35-40 minut, dokud kuře není dostatečně měkké.
- Zakysanou smetanu rozmícháme s koňakem, nalijeme ji na kuře a ještě chvíli zahříváme. Již nevaříme.
- Ozdobíme větvičkami tymiánu, podáváme s rýží a zeleninovým salátem.