Likér z čerstvých pomerančů
Ingredience
Cukr hroznový (glukóza) |
50 g |
Pektolytický enzym |
2 ml |
Pomeranče |
0.5 kg |
Pomerančová šťáva |
500 ml |
Sirup cukrový |
100 ml |
Vodka |
200 ml |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Potřebujeme chemicky neošetřené pomeranče. Pomeranče omyjeme, osušíme a oloupeme tak, že ovocná dužina zůstane naprosto čistá - bez zbytků bílých slupek - pulpy. Slupky (asi 125 g z 0.5 kg) se rozřežou ostrým nožem naplocho tak, že se odstraní bílá dužina, slupka zůstane bez pulpy. Je to velmi důležité, aby se hořká látka z pulpy nedostala do produktu.
- 500 ml čisté pomerančové šťávy dáme do nerezového hrnce, přimícháme pomerančovou kůru bez pulpy, ovocnou dužinu a do směsi přimícháme pektolytický enzym (2 ml/litr). Zahřejeme na 40°C a tuto teplotu udržujeme 15 minut. Pak směs dáme do chladu a temna na 24 hodin.
- Druhý den směs vylisujeme a 600 ml získaného pomerančového extraktu smícháme s 200 ml vysokoprocentní vodky se 100 ml cukrového sirupu a 50 g glukózy. Směs promícháme a přefiltrujeme přes hrubý složený filtr.
- Likér přefiltrujeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. V chladu a temnu vydrží až 3 měsíce.