Skotská bramborová polévka

Ingredience


Brambory 2 ks
Celer bulvový 0.5 ks
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mléko plnotučné 500 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Pórek 1 ks
Sůl 1 kávová lžička
Vývar zeleninový 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěný celer a pórek nakrájíme na tenké plátky a osmahneme v hrnci na polovině rozehřátého másla. Zalijeme vývarem (nebo vodou), osolíme a pod pokličkou zvolna vaříme 25-30 minut doměkka.
  2. V polovině doby vaření přidáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory.
  3. Ze zbylého másla a z hladké mouky připravíme v kastrůlku světlou jíšku, odstavíme z plotny a zalijeme za stálého míchání studeným mlékem. Za občasného zamíchání krátce povaříme, vlijeme do hrnce se zeleninou, promícháme a ještě chvíli povaříme. Polévku podle chuti osolíme a opepříme.
  4. Každou porci ozdobíme nasekanou petrželkou.