Skotská bramborová polévka
Ingredience
Brambory |
2 ks |
Celer bulvový |
0.5 ks |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mléko plnotučné |
500 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Pórek |
1 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vývar zeleninový |
250 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěný celer a pórek nakrájíme na tenké plátky a osmahneme v hrnci na polovině rozehřátého másla. Zalijeme vývarem (nebo vodou), osolíme a pod pokličkou zvolna vaříme 25-30 minut doměkka.
- V polovině doby vaření přidáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory.
- Ze zbylého másla a z hladké mouky připravíme v kastrůlku světlou jíšku, odstavíme z plotny a zalijeme za stálého míchání studeným mlékem. Za občasného zamíchání krátce povaříme, vlijeme do hrnce se zeleninou, promícháme a ještě chvíli povaříme. Polévku podle chuti osolíme a opepříme.
- Každou porci ozdobíme nasekanou petrželkou.