Filé po švédsku

Ingredience


Filé z aljašské tresky 300 g
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mouka polohrubá 3 polévková lžíce
Olej rostlinný 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Strouhanka 1 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Čedar 100 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Voda pitná 500 ml
Žampiony čerstvé 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté, osušené porce filé osolíme, vložíme do vroucí vody a krátce povaříme. Vyjmeme a vývar uchováme.
  2. Ze 2 lžic másla a z mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji 250ml vývaru z filé, rozmícháme a povaříme 10 minut. Do omáčky přidáme žloutek a podle chuti pepř.
  3. Povařené filé urovnáme do olejem vymazané zapékací mísy, zalijeme omáčkou a posypeme očištěnými, na plátky nakrájenými žampiony, nastrouhaným sýrem a strouhankou. Poklademe vločkami zbylého másla a zapékáme ve středně vyhřáté troubě 25-30 minut.
  4. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo čerstvé pečivo.