Domácí karotkový likér

Ingredience


Cukr hroznový (glukóza) 50 g
Karotka 500 g
Kyselina citrónová 0.5 kávová lžička
Pektolytický enzym 2 ml
Sirup cukrový 100 ml
Sladová amyláza 3 ml
Šťáva karotková 500 ml
Vodka 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omytou karotku nakrájíme nadrobno, smícháme s karotkovou šťávou a rozmixujeme. Šťávu s karotkou dáme do nerezového hrnce, přidáme sladovou amylázu (3 ml/litr) a zahřejeme na 80°C, teplotu udržujeme asi 15 minut.
  2. Pak necháme extrakt pomalu vychladnout na 40°C, přidáme pektolytický enzym (2 ml/litr) a po pomalém vychlazení vše prolisujeme přes nylonový sáček.
  3. Získáme aromatickou šťávu, kterou necháme 24 hodin v chladu. Pak šťávu přefiltrujeme přes hrubý skládaný filtr.
  4. 650 ml mrkvového extraktu - šťávy - smícháme se 200 ml vodky, 100 ml invertního cukrového sirupu a 50 g glukózy. Podle chuti přimícháme kyselinu citrónovou.
  5. Likér přefiltrujeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. V chladu a temnu vydrží až 3 měsíce.