Domácí karotkový likér
Ingredience
Cukr hroznový (glukóza) |
50 g |
Karotka |
500 g |
Kyselina citrónová |
0.5 kávová lžička |
Pektolytický enzym |
2 ml |
Sirup cukrový |
100 ml |
Sladová amyláza |
3 ml |
Šťáva karotková |
500 ml |
Vodka |
200 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Omytou karotku nakrájíme nadrobno, smícháme s karotkovou šťávou a rozmixujeme. Šťávu s karotkou dáme do nerezového hrnce, přidáme sladovou amylázu (3 ml/litr) a zahřejeme na 80°C, teplotu udržujeme asi 15 minut.
- Pak necháme extrakt pomalu vychladnout na 40°C, přidáme pektolytický enzym (2 ml/litr) a po pomalém vychlazení vše prolisujeme přes nylonový sáček.
- Získáme aromatickou šťávu, kterou necháme 24 hodin v chladu. Pak šťávu přefiltrujeme přes hrubý skládaný filtr.
- 650 ml mrkvového extraktu - šťávy - smícháme se 200 ml vodky, 100 ml invertního cukrového sirupu a 50 g glukózy. Podle chuti přimícháme kyselinu citrónovou.
- Likér přefiltrujeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. V chladu a temnu vydrží až 3 měsíce.