Vychlazený vanilkový krém (crème brûlée)

Ingredience


Cukr krystal 2 polévková lžíce
Cukr moučkový 60 g
Cukr vanilka 1 ks
Smetana 33% (šlehačka) 550 ml
Vaječný žloutek slepičí 8 ks
Vanilkový lusk 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V misce do hladka utřeme žloutky s moučkovým cukrem.
  2. Rozřežeme vanilkový lusk a vydlábneme semínka.
  3. Na mírném plameni ohříváme smetanu na šlehání s vanilkovými semínky a vanilkovým luskem. Než se smetana začne vařit odstavíme a vanilkový lusk vytáhneme.
  4. Do smetany přimícháváme utřené žloutky s cukrem, nalijeme do čtyř vymazaných ohnivzdorných misek a dáme do hlubšího pekáče s vroucí vodou, voda by měla sahat do asi poloviny výšky misek. Pečeme 30-35 minut v troubě předehřáté na 180°C (musíme dávat pozor, aby voda nezačala vařit a krém se nesrazil). Mističky vytáhneme z trouby a necháme 4-6 hodin, nebo nejlépe přes noc, v chladničce.
  5. Povrch krému potom posypeme krystalovým a vanilkovým cukrem a na 1-2 minuty dáme na rozpálený gril, cukr vytvoří hnědou krustičku.