Vychlazený vanilkový krém (crème brûlée)
Ingredience
Cukr krystal |
2 polévková lžíce |
Cukr moučkový |
60 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
550 ml |
Vaječný žloutek slepičí |
8 ks |
Vanilkový lusk |
1 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V misce do hladka utřeme žloutky s moučkovým cukrem.
- Rozřežeme vanilkový lusk a vydlábneme semínka.
- Na mírném plameni ohříváme smetanu na šlehání s vanilkovými semínky a vanilkovým luskem. Než se smetana začne vařit odstavíme a vanilkový lusk vytáhneme.
- Do smetany přimícháváme utřené žloutky s cukrem, nalijeme do čtyř vymazaných ohnivzdorných misek a dáme do hlubšího pekáče s vroucí vodou, voda by měla sahat do asi poloviny výšky misek. Pečeme 30-35 minut v troubě předehřáté na 180°C (musíme dávat pozor, aby voda nezačala vařit a krém se nesrazil). Mističky vytáhneme z trouby a necháme 4-6 hodin, nebo nejlépe přes noc, v chladničce.
- Povrch krému potom posypeme krystalovým a vanilkovým cukrem a na 1-2 minuty dáme na rozpálený gril, cukr vytvoří hnědou krustičku.