Kuřecí kousky flambované na brandy

Ingredience


Bambusové výhonky 50 g
Bobkový list 1 ks
Brandy 5 polévková lžíce
Česnek 4 stroužek
Cibule 2 ks
Hřebíček 1 ks
Kuře 1000 g
Olej rostlinný 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 3 polévková lžíce
Slanina vepřová 50 g
Sůl 1 kávová lžička
Víno červené 100 ml
Vývar drůbeží 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Slaninu rozkrájíme na tenké plátky, oloupanou cibuli, bambusové výhonky a petrželovou nať nadrobno, česnek utřeme se solí.
  2. Kuře omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme, rozpůlíme, z každé půlky vytvoříme 4 porce tak, že je rozřízneme úhlopříčně od stehenního kloubu okolo prsou, potom odřízneme křídla a stehna. Porce osolíme, opepříme.
  3. Ve velké pánvi rozehřejeme olej se slaninou, přidáme porce kuřete a restujeme je. Maso několikrát obrátíme, aby bylo opečené ze všech stran do zlatova.
  4. Přidáme cibuli a zalijeme brandy. Brandy zapálíme a pánví pohybujeme tak, aby se všechny porce kuřete chvíli flambovaly.
  5. Přendáme maso do pekáče, přidáme česnek, petržel, bambusové výhonky, bobkový list a hřebíček, důkladně promícháme, podlijeme vývarem a vínem. Přiklopíme a necháme péci v troubě předehřáté na 200 °C. Během pečení porce několikrát obrátíme a poléváme vypečenou šťávou. Pečeme 75 - 90 minut, dokud kuře není hotové. Pozor, nesmí se vysušit!
  6. Vyjmeme bobkový list a hřebíček a podáváme s bramborovými kroketami a dušenou zeleninou.