Dušené kuřecí řízky s pórkovou omáčkou
Ingredience
Kuřecí prsa |
600 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Noilly Prat |
2 polévková lžíce |
Pažitka |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Pórek |
2 ks |
Šalotka |
1 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
125 ml |
Sůl |
1 kávová lžička |
Víno bílé |
250 ml |
Zakysaná smetana |
125 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kuřecí prsní řízky naklepeme, osolíme, opepříme a odložíme stranou.
- Do kastrolku dáme vařit osolenou vodu, pórky omyjeme, nakrájíme na kolečk a vložíme do vroucí vody. Po pěti minutách scedíme, pórek udržujeme v teple.
- Nadrobno pokrájíme opláchnutou pažitku a oloupanou šalotku.
- Ve velkém rendlíku rozehřejeme máslo, vložíme kuřecí řízky i šalotku a na silném plameni restujeme. Maso během restování obracíme, aby zezlátlo z obou stran, musí však zůstat šťavnaté. Po 15 - 20 minutách je přemístíme na nahřátý talíř a udržujeme v teple.
- Do šťávy po kuřeti nalijeme Noilly Prat, víno, obě smetany, pár minut povaříme. Nakonec přidáme vařený pórek a za stálého míchání vaříme na mírném ohni ještě 5 minut.
- Hotovou omáčkou polijeme teplé kuřecí řízky, vše bohatě posypeme nakrájenou pažitkou.
- Podáváme s rýží a grilovanou zeleninou.