Dušené kuřecí řízky s pórkovou omáčkou

Dušené kuřecí řízky s pórkovou omáčkou - obrázek

Ingredience


Kuřecí prsa 600 g
Máslo čerstvé 100 g
Noilly Prat 2 polévková lžíce
Pažitka 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Pórek 2 ks
Šalotka 1 ks
Smetana 33% (šlehačka) 125 ml
Sůl 1 kávová lžička
Víno bílé 250 ml
Zakysaná smetana 125 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kuřecí prsní řízky naklepeme, osolíme, opepříme a odložíme stranou.
  2. Do kastrolku dáme vařit osolenou vodu, pórky omyjeme, nakrájíme na kolečk a vložíme do vroucí vody. Po pěti minutách scedíme, pórek udržujeme v teple.
  3. Nadrobno pokrájíme opláchnutou pažitku a oloupanou šalotku.
  4. Ve velkém rendlíku rozehřejeme máslo, vložíme kuřecí řízky i šalotku a na silném plameni restujeme. Maso během restování obracíme, aby zezlátlo z obou stran, musí však zůstat šťavnaté. Po 15 - 20 minutách je přemístíme na nahřátý talíř a udržujeme v teple.
  5. Do šťávy po kuřeti nalijeme Noilly Prat, víno, obě smetany, pár minut povaříme. Nakonec přidáme vařený pórek a za stálého míchání vaříme na mírném ohni ještě 5 minut.
  6. Hotovou omáčkou polijeme teplé kuřecí řízky, vše bohatě posypeme nakrájenou pažitkou.
  7. Podáváme s rýží a grilovanou zeleninou.