Pečený losos s tomatovým salátem a bramborovým pyré

Ingredience


Bazalka 3 hrst
Brambory 750 g
Limetková šťáva 0.5 dl
Losos - filety 750 g
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mléko polotučné 1 dl
Olej olivový 4 polévková lžíce
Pažitka 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Rajčata 200 g
Šalotka 5 ks
Strouhanka 4 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory omyjeme, oškrábeme, nakrájíme na kousky a vaříme v osolené vodě 15 - 20 minut, dokud nezměknou. Pak je slijeme a rozšťoucháme.
  2. Šalotky, bazalku i pažitku omyjeme a jemně nasekáme. Rajčata pláchneme, nakrájíme na kousky.
  3. Vytvoříme bramborové pyré: mléko, máslo a polovinu nasekané šalotky vložíme do hrnce, zahříváme těsně před bod varu. Směs poté vlijeme k rozšťouchaným bramborám, směs podle chuti osolíme, opepříme a uložíme v teple.
  4. Připravíme směs na obalení lososa. Polovinu strouhanky s polovinou bazalky, pažitky, 3 lžícemi oleje osolíme a promícháme. Lososa položíme na pečicí papír, ze stran i shora obalíme strouhankovou směsí a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně 15 minut, dokud nemá zlatavou barvu není propečený.
  5. Tomatový salát připravíme tak, že v misce smícháme lžíci oleje, limetkovou šťávu, rajčata, zbytek šalotky, bazalky a pažitky. Vše osolíme a opepříme.