Pečený losos s tomatovým salátem a bramborovým pyré
Ingredience
Bazalka |
3 hrst |
Brambory |
750 g |
Limetková šťáva |
0.5 dl |
Losos - filety |
750 g |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
1 dl |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Pažitka |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rajčata |
200 g |
Šalotka |
5 ks |
Strouhanka |
4 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Brambory omyjeme, oškrábeme, nakrájíme na kousky a vaříme v osolené vodě 15 - 20 minut, dokud nezměknou. Pak je slijeme a rozšťoucháme.
- Šalotky, bazalku i pažitku omyjeme a jemně nasekáme. Rajčata pláchneme, nakrájíme na kousky.
- Vytvoříme bramborové pyré: mléko, máslo a polovinu nasekané šalotky vložíme do hrnce, zahříváme těsně před bod varu. Směs poté vlijeme k rozšťouchaným bramborám, směs podle chuti osolíme, opepříme a uložíme v teple.
- Připravíme směs na obalení lososa. Polovinu strouhanky s polovinou bazalky, pažitky, 3 lžícemi oleje osolíme a promícháme. Lososa položíme na pečicí papír, ze stran i shora obalíme strouhankovou směsí a pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně 15 minut, dokud nemá zlatavou barvu není propečený.
- Tomatový salát připravíme tak, že v misce smícháme lžíci oleje, limetkovou šťávu, rajčata, zbytek šalotky, bazalky a pažitky. Vše osolíme a opepříme.