Domácí žaludeční hořký likér ze zelených ořechů

Ingredience


Calvados 1 l
Cukr hroznový (glukóza) 50 g
Grappa 30 ml
Hřebíček mletý 1 špetka
Muškátový oříšek 1 špetka
Ořechy vlašské 400 g
Rum 50 ml
Sirup cukrový 200 ml
Skořice celá 1 ks
Vanilkový lusk 1 ks
Zázvor mletý 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Připravíme extrakt z měkkých zelených vlašských ořechů. Celé ořechy omyjeme, osušíme a rozkrájíme na malé kousky. Pak ořechy rozmačkáme v lisu, tak z nich odstraníme hořké látky. Výlisky dáme do velké sklenice, přidáme celou skořici, jednu vyškrabanou celou vanilku, špetku zázvoru, špetku muškátového oříšku, špetku mletého hřebíčku a vysokoprocentní jablečný destilát, který musí pokrývat ořechové výlisky. Směs promícháme, uzavřeme a odložíme na 14 dní na chladné a temné místo.
  2. Pak směs znovu zlisujeme a následně přefiltrujeme přes nylonový filtr do druhé nádoby.
  3. Do 820 ml ořechového extraktu přimícháme 200 ml cukrového sirupu, 30 ml vinného destilátu a 50 ml rumu. Takto by jsme měli získat 1 litr ořechového hořkého likéru, můžeme ho přidáním zahustit 50 g glukózy.