Relish z rajčat a celeru

Ingredience


Celer řapíkatý 200 g
Chilli paprička 1 ks
Cukr krystal 125 g
Hořčičné semínko 1 polévková lžíce
Hřebíček 10 ks
Jablka 3 ks
Nové koření celé 6 ks
Ocet vinný 80 ml
Rajčata 1 kg
Skořice mletá 0.5 kávová lžička
Sůl 1 polévková lžíce
Tymián sušený 1 kávová lžička
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rajčata nařízneme do kříže, přelijeme vroucí vodou. Zchladíme, oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme semínka a nakrájíme na menší kousky. Celer očistíme, opláchneme a pokrájíme na tenké kroužky. Oloupeme kyselejší jablka, rozčtvrtíme, vykrojíme jádřinec a krájíme na kostičky. Chilli papričku omyjeme, zbavíme semínek a nadrobno rozkrájíme.
  2. Do čajového sítka nebo do sáčku z gázy (zavázaného kuchyňskou nití) dáme hřebíček, hořčičná semínka, bobule a nové koření. Vložíme do hrnce, přidáme sušený tymián, sůl, mletou skořici, vinný ocet, cukr a rajčata.
  3. Relish přivedeme k varu, nezakrytý při mírné teplotě necháme vařit asi hodinu. Občas směs zamícháme. Po hodině vyjmeme sáček s kořením a nalijeme do připravených sklenic se šroubovacím uzávěrem.