Relish z rajčat a celeru
Ingredience
Celer řapíkatý |
200 g |
Chilli paprička |
1 ks |
Cukr krystal |
125 g |
Hořčičné semínko |
1 polévková lžíce |
Hřebíček |
10 ks |
Jablka |
3 ks |
Nové koření celé |
6 ks |
Ocet vinný |
80 ml |
Rajčata |
1 kg |
Skořice mletá |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Tymián sušený |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Rajčata nařízneme do kříže, přelijeme vroucí vodou. Zchladíme, oloupeme, rozčtvrtíme, odstraníme semínka a nakrájíme na menší kousky. Celer očistíme, opláchneme a pokrájíme na tenké kroužky. Oloupeme kyselejší jablka, rozčtvrtíme, vykrojíme jádřinec a krájíme na kostičky. Chilli papričku omyjeme, zbavíme semínek a nadrobno rozkrájíme.
- Do čajového sítka nebo do sáčku z gázy (zavázaného kuchyňskou nití) dáme hřebíček, hořčičná semínka, bobule a nové koření. Vložíme do hrnce, přidáme sušený tymián, sůl, mletou skořici, vinný ocet, cukr a rajčata.
- Relish přivedeme k varu, nezakrytý při mírné teplotě necháme vařit asi hodinu. Občas směs zamícháme. Po hodině vyjmeme sáček s kořením a nalijeme do připravených sklenic se šroubovacím uzávěrem.