Pečená husa bez nádivky
Ingredience
Husa domácí |
3.5 kg |
Mouka polohrubá |
1 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 kávová lžička |
Sůl |
2 kávová lžička |
Voda pitná |
4 dl |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 180 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Očištěnou husu opláchneme, osolíme a opepříme. Dáme ji do pekáče hrudí nahoru a v předehřáté troubě pečeme 180 minut. Občas propíchneme na stehnech a křídlech, aby vytekl tuk. Po 45 minutách slijeme vypečenou šťávu, povaříme ji v kastrůlku a jak začne tmavnout přidáme trochu vody. Husu pravidelně v troubě obracíme a podléváme výpekem. Asi 10 minut před dokončením husu naposledy obrátíme a polijeme studenou slanou vodou. Pečeme ji na maximum, aby byla vypečená kůrka.
- Naporcujeme husu, přendáme na servírovací tác a udržujeme teplou. Šťávu z pekáče zředíme se 2 hrnky studené vody a odstraníme tuk. Rozmícháme ve 2 lžících vody mouku a vypečenou šťávu zahustíme. Osolíme, opepříme a podáváme k huse.