Kuřecí řízky se smetanovo-bazalkovou omáčkou

Ingredience


Bazalka 2 polévková lžíce
Česnek 2 stroužek
Citronová šťáva 3 polévková lžíce
Kuřecí prsa 800 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka polohrubá 3 polévková lžíce
Olej olivový 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 4 polévková lžíce
Sůl mořská 1.5 kávová lžička
Vývar drůbeží 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kuřecí prsa naporcujeme na 4 řízky a zlehka je naklepeme. Česnek oloupeme a prolisujeme, bazalkové lístky posekáme najemno.
  2. V misce promícháme mouku se solí a pepřem, v této směsí obalíme kuřecí řízky, přebytečný obal oklepeme.
  3. Na pánev dáme olej a 1 lžíci másla a rozehřejeme je, vložíme porce kuřete a za středního příkonu tepla smažíme 5-6 minut z obou stran. Osmažené porce přendáme na talíř a uložíme do tepla.
  4. Na pánev přidáme zbytek másla, rozehřejeme ho a na něm 2 minuty smažíme prolisovaný česnek. Přilijeme smetanu, drůbeží vývar a citronovou šťávu, uvedeme do varu a vaříme, až se tekutina částečně odpaří. Než omáčku dokončíme, přidáme bazalku, osolíme a opepříme.
  5. Porce kuřete servírujeme přelité omáčkou.