Polévka s husími játry

Ingredience


Celer řapíkatý 200 g
Hovězí žebra 1 kg
Játra husí 300 g
Kokosové mléko 200 g
Kosti hovězí řídké 500 g
Med včelí 2 polévková lžíce
Mrkev kořen 200 g
Okurky nakládané 2 ks
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Petržel kořen 200 g
Petržel - nať 30 g
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 3 ks
Voda pitná 5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mrkev, celer, petržel oškrábeme, omyjeme, nakrájíme na kolečka a celer na kousky a necháme zatím ve vodě.
  2. Játra omyjeme, osušíme, nakrájíme na malé kousky a na suché pánvi opečeme z obou stran. Potom je dáme do polévkové misky a zalijeme vývarem.
  3. Hovězí kostí spolu s masem důkladně omyjeme, položíme do velkého hrnce, zalijeme studenou vodou a povaříme na vývar přibližně 60 minut. Do hrnce přidáme připravenou zeleninu, kterou povaříme asi 30 minut doměkka a stáhneme z ohně.
  4. Hotový vývar scedíme, hrnec s vývarem vrátíme na sporák, hned do něj vlijeme okurkový nálev (asi o,5l), přidáme nastrouhanou kyselou okurku a polévku přivedeme k varu, pomalu za stálého mícháni přiléváme rozšlehaná vejce s kokosovým mlékem. Nakonec polévku dochutíme solí, pepřem, medem, posypeme nasekanou petrželovou natí, zamícháme a stáhneme ze sporáku. Pod poklici necháme odpočinout, potom porcujeme na hluboké talíře, přidáme husí játra a podáváme.