Polévka s husími játry
Ingredience
Celer řapíkatý |
200 g |
Hovězí žebra |
1 kg |
Játra husí |
300 g |
Kokosové mléko |
200 g |
Kosti hovězí řídké |
500 g |
Med včelí |
2 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
200 g |
Okurky nakládané |
2 ks |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
200 g |
Petržel - nať |
30 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
3 ks |
Voda pitná |
5 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Mrkev, celer, petržel oškrábeme, omyjeme, nakrájíme na kolečka a celer na kousky a necháme zatím ve vodě.
- Játra omyjeme, osušíme, nakrájíme na malé kousky a na suché pánvi opečeme z obou stran. Potom je dáme do polévkové misky a zalijeme vývarem.
- Hovězí kostí spolu s masem důkladně omyjeme, položíme do velkého hrnce, zalijeme studenou vodou a povaříme na vývar přibližně 60 minut. Do hrnce přidáme připravenou zeleninu, kterou povaříme asi 30 minut doměkka a stáhneme z ohně.
- Hotový vývar scedíme, hrnec s vývarem vrátíme na sporák, hned do něj vlijeme okurkový nálev (asi o,5l), přidáme nastrouhanou kyselou okurku a polévku přivedeme k varu, pomalu za stálého mícháni přiléváme rozšlehaná vejce s kokosovým mlékem. Nakonec polévku dochutíme solí, pepřem, medem, posypeme nasekanou petrželovou natí, zamícháme a stáhneme ze sporáku. Pod poklici necháme odpočinout, potom porcujeme na hluboké talíře, přidáme husí játra a podáváme.