Grilovaná treska s bazalkovou omáčkou
Ingredience
Bazalka |
4 polévková lžíce |
Brambory |
400 g |
Česnek |
2 stroužek |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
50 g |
Treska skvrnitá |
800 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V míse promícháme 2 lžíce olivového oleje se lžící citrónové šťávy a jedním prolisovaným stroužkem česneku.
- Z velké tresky odkrojíme 4 steaky o síle cca 3 cm, vložíme do marinády, necháme marinovat přibližně hodinu. Steaky pak grilujeme 3 minuty z každé strany, přeložíme je na nahřátý talíř a udržujeme teplé.
- Parmezán nastrouháme nadrobno, brambory oloupeme, pokrájíme na kostky a v osolené vodě vaříme tak, aby jejich středy zůstaly tvrdé. V kastrolu rozehřejeme lžíci olivového oleje s máslem, přidáme brambory a dohněda opečeme. Potom přisypeme strouhaný sýr a opékáme, až jsou brambory křupavé.
- Nadrobno posekáme 1 stroužek česneku a 4 lžíce bazalkových lístků, vložíme do mixeru, přidáme lžíci oleje, žloutky a lžíci citrónové šťávy. Mixer spustíme a rovnoměrně přiléváme olej. Až omáčka zhoustne, přidáme pepř a sůl. Požadujeme-li omáčku řidší, přidáme při mixování ještě 1 lžíci studené vody.
- Na talíř servírujeme porci opečených parmezánových brambor, na ně položíme grilovaný steak a přelijeme bazalkovou omáčkou.