Grilovaná treska s bazalkovou omáčkou

Ingredience


Bazalka 4 polévková lžíce
Brambory 400 g
Česnek 2 stroužek
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Olej olivový 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Parmezán 50 g
Treska skvrnitá 800 g
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Voda pitná 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse promícháme 2 lžíce olivového oleje se lžící citrónové šťávy a jedním prolisovaným stroužkem česneku.
  2. Z velké tresky odkrojíme 4 steaky o síle cca 3 cm, vložíme do marinády, necháme marinovat přibližně hodinu. Steaky pak grilujeme 3 minuty z každé strany, přeložíme je na nahřátý talíř a udržujeme teplé.
  3. Parmezán nastrouháme nadrobno, brambory oloupeme, pokrájíme na kostky a v osolené vodě vaříme tak, aby jejich středy zůstaly tvrdé. V kastrolu rozehřejeme lžíci olivového oleje s máslem, přidáme brambory a dohněda opečeme. Potom přisypeme strouhaný sýr a opékáme, až jsou brambory křupavé.
  4. Nadrobno posekáme 1 stroužek česneku a 4 lžíce bazalkových lístků, vložíme do mixeru, přidáme lžíci oleje, žloutky a lžíci citrónové šťávy. Mixer spustíme a rovnoměrně přiléváme olej. Až omáčka zhoustne, přidáme pepř a sůl. Požadujeme-li omáčku řidší, přidáme při mixování ještě 1 lžíci studené vody.
  5. Na talíř servírujeme porci opečených parmezánových brambor, na ně položíme grilovaný steak a přelijeme bazalkovou omáčkou.