Lahodný likér z lesních jahod

Ingredience


Cukr hroznový (glukóza) 50 g
Jahody lesní 1.2 kg
Pektolytický enzym 2 ml
Sirup cukrový 250 ml
Slivovice 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Lesní jahody (nejlépe posbírané po ránu) nahrubo rozmačkáme, dáme do nerezového hrnce a kaši zahřejeme jen na 35°C. Přidáme 2 ml pektolytického enzymu, promícháme a po 15 minutách jahodovou směs prolisujeme. Vše musí probíhat rychle.
  2. K 700 ml šťávy velmi rychle přimícháme 300 ml 96% alkoholu. Vychladíme a necháme 24 hodin v chladu a temnu odstát. Pak přimícháme 50 g glukózy a 250 ml cukrového sirupu. Likér ochutíme kyselinou citrónovou, přefiltrujeme do skleněných lahví a dobře uzavřeme. V chladu a temnu vydrží až 2-3 týdny.
  3. Do lahví můžeme přidat při konzumaci celé lesní jahody.