Lahodný likér z lesních jahod
Ingredience
Cukr hroznový (glukóza) |
50 g |
Jahody lesní |
1.2 kg |
Pektolytický enzym |
2 ml |
Sirup cukrový |
250 ml |
Slivovice |
300 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Lesní jahody (nejlépe posbírané po ránu) nahrubo rozmačkáme, dáme do nerezového hrnce a kaši zahřejeme jen na 35°C. Přidáme 2 ml pektolytického enzymu, promícháme a po 15 minutách jahodovou směs prolisujeme. Vše musí probíhat rychle.
- K 700 ml šťávy velmi rychle přimícháme 300 ml 96% alkoholu. Vychladíme a necháme 24 hodin v chladu a temnu odstát. Pak přimícháme 50 g glukózy a 250 ml cukrového sirupu. Likér ochutíme kyselinou citrónovou, přefiltrujeme do skleněných lahví a dobře uzavřeme. V chladu a temnu vydrží až 2-3 týdny.
- Do lahví můžeme přidat při konzumaci celé lesní jahody.