Jehněčí nožičky na zelenině

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Brambory sladké (Batáty) 1 ks
Česnek 3 stroužek
Cibulka jarní 5 ks
Hovězí vývar základní 0.5 l
Jehněčí koleno 800 g
Olej olivový 4 polévková lžíce
Pastinák 2 ks
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 1 ks
Protlak rajčatový 1 polévková lžíce
Rozmarýn čerstvý 1 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Tuřín 1 ks
Tymián čerstvý 1 ks
Víno červené 4 polévková lžíce
Voda pitná 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Pastináky, sladkou bramboru a tuřín oloupeme, pokrájíme na větší kostky, jarní cibulku zbavenou natě a 2 snítky rozmarýnu posekáme nadrobno, 2 stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Ve velkém silnostěnném kastrolu rozpálíme olej, vložíme pastinák, tuřín, sladkou bramboru a cibulku, prudce osmažíme dohněda. Opečenou směs přendáme na mísu a uložíme do tepla.
  2. Do kastrolu přilijeme zbytek oleje, vložíme omyté a osušené jehněčí nožičky a česnek, vše do hněda osmahneme. Pak přilijeme hovězí vývar, červené víno a vodu, přidáme rajský protlak, rozmarýn a bouquet garni (svazeček petrželové natě, bobkového listu, tymiánu a česneku), pepř, sůl. Uvedeme do varu a za sníženého příkonu tepla zakryté zvolna vaříme 20 minut.
  3. Poté přidáme zpět opečenou zeleninovou směs a ještě 30 minut vaříme, až budou maso i zelenina měkké.
  4. Před servírováním vyjmeme bouquet garni a dle chuti ještě přisolíme a opepříme.