Jehněčí nožičky na zelenině
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Brambory sladké (Batáty) |
1 ks |
Česnek |
3 stroužek |
Cibulka jarní |
5 ks |
Hovězí vývar základní |
0.5 l |
Jehněčí koleno |
800 g |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Pastinák |
2 ks |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 ks |
Protlak rajčatový |
1 polévková lžíce |
Rozmarýn čerstvý |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tuřín |
1 ks |
Tymián čerstvý |
1 ks |
Víno červené |
4 polévková lžíce |
Voda pitná |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Pastináky, sladkou bramboru a tuřín oloupeme, pokrájíme na větší kostky, jarní cibulku zbavenou natě a 2 snítky rozmarýnu posekáme nadrobno, 2 stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Ve velkém silnostěnném kastrolu rozpálíme olej, vložíme pastinák, tuřín, sladkou bramboru a cibulku, prudce osmažíme dohněda. Opečenou směs přendáme na mísu a uložíme do tepla.
- Do kastrolu přilijeme zbytek oleje, vložíme omyté a osušené jehněčí nožičky a česnek, vše do hněda osmahneme. Pak přilijeme hovězí vývar, červené víno a vodu, přidáme rajský protlak, rozmarýn a bouquet garni (svazeček petrželové natě, bobkového listu, tymiánu a česneku), pepř, sůl. Uvedeme do varu a za sníženého příkonu tepla zakryté zvolna vaříme 20 minut.
- Poté přidáme zpět opečenou zeleninovou směs a ještě 30 minut vaříme, až budou maso i zelenina měkké.
- Před servírováním vyjmeme bouquet garni a dle chuti ještě přisolíme a opepříme.