Likér ze sušených meruňek
Ingredience
Citrony |
1 ks |
Cukr hroznový (glukóza) |
50 g |
Grappa |
100 ml |
Kyselina citrónová |
5 g |
Mandle |
10 g |
Meruňky sušené |
300 g |
Sirup cukrový |
150 ml |
Skořice celá |
1 ks |
Slivovice |
1 l |
Slívy sušené |
200 g |
Vanilkový lusk |
1 ks |
Voda pitná |
9.2 dl |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Čisté sušené meruňky a slívy (bez pecek) rozdrtíme, dáme do nerezového hrnce, přidáme nastrouhanou kůru z chemicky neošetřených citrónů, rozdrcené loupané mandle, 1 ks celé skořice a vyškrabaný 1 lusk vanilky. Vše přilijeme 1 litrem 78% slivovice.
- Nádobu uzavřeme a směs necháme 8 dní v chladu a temnu. Pak ji odlisujeme nylonovým sáčkem. Tekutinu odložíme do láhve a zakryjeme.
- Výlisky zalijeme 7.5 dl vody a odložíme obě nádoby (výlisky a tekutinu) do druhého dne na chladné místo.
- Druhý den obě kapaliny smícháme a znovu vyčistíme přes hrubý skládaný filtr.
- Likér přefiltrujeme do skleněných lahví a dobře uzavřeme. V chladu a temnu vydrží až 4 týdny.