Likér ze sušených meruňek

Ingredience


Citrony 1 ks
Cukr hroznový (glukóza) 50 g
Grappa 100 ml
Kyselina citrónová 5 g
Mandle 10 g
Meruňky sušené 300 g
Sirup cukrový 150 ml
Skořice celá 1 ks
Slivovice 1 l
Slívy sušené 200 g
Vanilkový lusk 1 ks
Voda pitná 9.2 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Čisté sušené meruňky a slívy (bez pecek) rozdrtíme, dáme do nerezového hrnce, přidáme nastrouhanou kůru z chemicky neošetřených citrónů, rozdrcené loupané mandle, 1 ks celé skořice a vyškrabaný 1 lusk vanilky. Vše přilijeme 1 litrem 78% slivovice.
  2. Nádobu uzavřeme a směs necháme 8 dní v chladu a temnu. Pak ji odlisujeme nylonovým sáčkem. Tekutinu odložíme do láhve a zakryjeme.
  3. Výlisky zalijeme 7.5 dl vody a odložíme obě nádoby (výlisky a tekutinu) do druhého dne na chladné místo.
  4. Druhý den obě kapaliny smícháme a znovu vyčistíme přes hrubý skládaný filtr.
  5. Likér přefiltrujeme do skleněných lahví a dobře uzavřeme. V chladu a temnu vydrží až 4 týdny.