Zeleninová polévka s fazolemi a rýží

Ingredience


Brambory 2 ks
Celer řapíkatý 3 ks
Česnek 1 stroužek
Cibule 1 ks
Fazole cannellini 100 g
Fazole červené 100 g
Kapusta hlávková 350 g
Majoránka 1.5 kávová lžička
Mrkev kořen 2 ks
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Rajčata loupaná (konzervovaná) 420 g
Rýže loupaná 3 polévková lžíce
Slanina vepřová 60 g
Sůl 1.5 kávová lžička
Sýr Parmezán 4 polévková lžíce
Vývar drůbeží 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nadrobno posekáme slaninu a oloupanou cibuli, stroužek česneku oloupeme a prolisujeme, oškrábeme a na malé kousky pokrájíme mrkev, brambory. Tři natě řapíkatého celeru pokrájíme na tenké plátky, čtvrtku kapusty nasekáme na tenké proužky, rozmixujeme konzervu rajčat i se šťávou. Sýr Parmezán nahrubo nastrouháme.
  2. Den předem si namočíme fazole cannelini a červené fazole tak, aby byly zcela zalité vodou. Před použitím vodu z fazolí slijeme, ve velkém hrnci na předehřátém oleji smažíme slaninu, česnek a cibuli 5 minut, až cibule zesklovatí, pak přidáme mrkev a brambory s celerovou natí, které smažíme ještě minutu.
  3. Osmaženou směs zalijeme drůbežím vývarem, přidáme kapustu, rajčata, rýži, fazole a sušené bylinky. Osolíme, opepříme, uvedeme do varu. Prudce vaříme 10 minut, potom za občasného míchání na středním ohni vaříme ještě hodinu, až fazole změknou.
  4. Servírujeme posypané strouhaným parmazánem.