Zeleninová polévka s fazolemi a rýží
Ingredience
Brambory |
2 ks |
Celer řapíkatý |
3 ks |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Fazole cannellini |
100 g |
Fazole červené |
100 g |
Kapusta hlávková |
350 g |
Majoránka |
1.5 kávová lžička |
Mrkev kořen |
2 ks |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
420 g |
Rýže loupaná |
3 polévková lžíce |
Slanina vepřová |
60 g |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
4 polévková lžíce |
Vývar drůbeží |
1 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nadrobno posekáme slaninu a oloupanou cibuli, stroužek česneku oloupeme a prolisujeme, oškrábeme a na malé kousky pokrájíme mrkev, brambory. Tři natě řapíkatého celeru pokrájíme na tenké plátky, čtvrtku kapusty nasekáme na tenké proužky, rozmixujeme konzervu rajčat i se šťávou. Sýr Parmezán nahrubo nastrouháme.
- Den předem si namočíme fazole cannelini a červené fazole tak, aby byly zcela zalité vodou. Před použitím vodu z fazolí slijeme, ve velkém hrnci na předehřátém oleji smažíme slaninu, česnek a cibuli 5 minut, až cibule zesklovatí, pak přidáme mrkev a brambory s celerovou natí, které smažíme ještě minutu.
- Osmaženou směs zalijeme drůbežím vývarem, přidáme kapustu, rajčata, rýži, fazole a sušené bylinky. Osolíme, opepříme, uvedeme do varu. Prudce vaříme 10 minut, potom za občasného míchání na středním ohni vaříme ještě hodinu, až fazole změknou.
- Servírujeme posypané strouhaným parmazánem.