Borůvkovo-malinový likér

Ingredience


Borůvky 800 g
Cukr hroznový (glukóza) 50 g
Maliny 200 g
Sirup cukrový 200 ml
Slivovice 150 ml
Vanilkový lusk 1 ks
Vodka 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté borůvky a maliny nahrubo rozmačkáme, dáme do nerezového hrnce a kaši necháme 3 dny kvasit. Pak ji odlisujeme a šťávu necháme zcela prokvasit.
  2. Výlisky smícháme s 200 ml 60% vodky a po 24 hodinách je znovu odlisujeme a uskladníme v lahvi. Uložíme na chladné a tmavé místo.
  3. Když je vylisovaná čistá šťáva prokvašená (2–3 dny), necháme v chladu usadit kvasinky. Pak šťávu vyčistíme přes skládaný filtr.
  4. 500 ml prokvašené šťávy, 100 ml extraktu z výlisků a 150 ml 96% slivovice smícháme s 200 ml cukrového sirupu, vyškrabaným vanilkovým luskem a 50 g glukózy.
  5. Znovu likér přefiltrujeme do skleněných lahví a dobře uzavřeme. V chladu a temnu vydrží až 2–3 týdny.