Pizza s bramborami
Ingredience
Brambory |
4 ks |
Česnek |
1 stroužek |
Chilli paprička |
2 ks |
Cibule červená |
2 ks |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Droždí sušené |
1 balení |
Mouka polohrubá |
1 kg |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Rozmarýn čerstvý |
3 polévková lžíce |
Sůl mořská |
3 kávová lžička |
Voda pitná |
300 ml |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do poloviny prosáté mouky přidáme sušené droždí a cukr, přilijeme vlažnou vodu. Vytvoříme řídké těsto, do kterého postupně zapracujeme druhou polovinu mouky, 1 lžíci oleje a 2 lžičky soli. Po důkladném zapracování všech surovin hněteme ještě 10 minut, aby těsto bylo dokonale vláčné. Lze použít i hnětač, zapnutý na minimální rychlost.
- Hotové těsto rozdělíme na 8 dílů, ze kterých vytvoříme koule. Ty položíme na pomoučený vál, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme v teple 2 hodiny kynout.
- Zatímco těsto kyne, připravíme si olej z chilli papriček.
- Červené chilli papričky zbavíme semínek a nasekáme je nadrobno. Oloupeme stroužek česneku, utřeme ho se solí a nakrájíme 1 lžíci rozmarýnu.
- Do malého kastrůlku dáme na mírný oheň rozehřát 3 lžíce oleje. Odstavíme, vložíme chilly papričky a česnek, zamícháme a necháme 10 minut louhovat. Pak přidáme rozmarýn, zbytek soli a pepř a necháme vychladit. Uložíme do nádoby s dobrým uzávěrem. Takto získáme přibližně 100 ml oleje.
- Brambory a červenou cibuli oloupeme a obojí nakrájíme na velmi tenká kolečka. Nasekáme 2 lžíce rozmarýnu.
- Jednotlivé koule vykynutého těsta postupně rozválíme. Válíme stále jedním směrem, vzniklou placku vždy pootočíme o 90° a válíme dál. Stále otáčíme, dokud nevytvoříme placky o průměru 8 cm.
- Ty rozložíme na pečící plech, potřeme připraveným olejem, poklademe bramborami a cibulí, posypeme rozmarýnem a dáme na 10 minut péci do trouby předehřáté na 250 °C. Pečeme dozlatova. Po vyjmutí z trouby je ještě jednou pokapeme chilli olejem.