Pizza s bramborami

Ingredience


Brambory 4 ks
Česnek 1 stroužek
Chilli paprička 2 ks
Cibule červená 2 ks
Cukr krupice 1 kávová lžička
Droždí sušené 1 balení
Mouka polohrubá 1 kg
Olej olivový 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Rozmarýn čerstvý 3 polévková lžíce
Sůl mořská 3 kávová lžička
Voda pitná 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do poloviny prosáté mouky přidáme sušené droždí a cukr, přilijeme vlažnou vodu. Vytvoříme řídké těsto, do kterého postupně zapracujeme druhou polovinu mouky, 1 lžíci oleje a 2 lžičky soli. Po důkladném zapracování všech surovin hněteme ještě 10 minut, aby těsto bylo dokonale vláčné. Lze použít i hnětač, zapnutý na minimální rychlost.
  2. Hotové těsto rozdělíme na 8 dílů, ze kterých vytvoříme koule. Ty položíme na pomoučený vál, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme v teple 2 hodiny kynout.
  3. Zatímco těsto kyne, připravíme si olej z chilli papriček.
  4. Červené chilli papričky zbavíme semínek a nasekáme je nadrobno. Oloupeme stroužek česneku, utřeme ho se solí a nakrájíme 1 lžíci rozmarýnu.
  5. Do malého kastrůlku dáme na mírný oheň rozehřát 3 lžíce oleje. Odstavíme, vložíme chilly papričky a česnek, zamícháme a necháme 10 minut louhovat. Pak přidáme rozmarýn, zbytek soli a pepř a necháme vychladit. Uložíme do nádoby s dobrým uzávěrem. Takto získáme přibližně 100 ml oleje.
  6. Brambory a červenou cibuli oloupeme a obojí nakrájíme na velmi tenká kolečka. Nasekáme 2 lžíce rozmarýnu.
  7. Jednotlivé koule vykynutého těsta postupně rozválíme. Válíme stále jedním směrem, vzniklou placku vždy pootočíme o 90° a válíme dál. Stále otáčíme, dokud nevytvoříme placky o průměru 8 cm.
  8. Ty rozložíme na pečící plech, potřeme připraveným olejem, poklademe bramborami a cibulí, posypeme rozmarýnem a dáme na 10 minut péci do trouby předehřáté na 250 °C. Pečeme dozlatova. Po vyjmutí z trouby je ještě jednou pokapeme chilli olejem.