Satajské krevety s arašídovou omáčkou
Ingredience
Krevety tygří |
450 g |
Olej rostlinný |
1.5 polévková lžíce |
Arašídová pomazánka |
75 g |
Česnek |
1 polévková lžíce |
Chilli paprička |
4 ks |
Cibule |
1 ks |
Citronová tráva |
1 ks |
Citrony |
0.5 ks |
Cukr třtinový |
2 polévková lžíce |
Kari pasta |
1 kávová lžička |
Kokosové mléko |
250 ml |
Limetka kafrová |
3 ks |
Olej rostlinný |
1.5 polévková lžíce |
Omáčka rybí |
3 polévková lžíce |
Skořice celá |
1 ks |
Tamarindová pasta |
3 polévková lžíce |
Chilli paprička |
4 ks |
Cibulka jarní |
3 ks |
Koriandr čerstvý |
0.5 hrst |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Z krevet odstraníme hlavičky, krunýře oloupeme až k ocásku, ten ponecháme. Každou na hřbetě nařízneme a vytáhneme střívko. Očištěné propláchmeme studenou vodou a osušíme na papírové utěrce.
- Připravíme arašídovou omáčku. Olej rozpálíme ve woku a na středním ohni cca 3-4 minuty osmahneme nadrobno nakrájený česnek a cibuli. Směs nám musí zesklovatět, ne však zhnědnout. Přidáme nadrobno nasekané chilli papričky bez semínek, natrhané listy limety, najemno pokrájenou lodyhu citronové trávy a kari pastu. Důkladně promícháme a povaříme cca 2-3 minuty. Poté přilijeme kokosové mléko, vmícháme skořici, arašídovou pomazánku, citronovou šťávu, tamarindovou pastu rozmíchanou v trošce horké vody, rybí omáčku a cukr. Za stálého míchání vaříme, dokud se všechny ingredience nepromísí. Potom na mírném ohni vaříme dalších 15-20 minut do zhoustnutí. Mezitím občas promícháme děrovanou naběračkou. Na závěr vyjmeme skořici.
- Připravené krevety napíchneme na špízové jehly, potřeme trochou oleje a po každé straně cca 2 minuty opečeme na předehřátém grilu dorůžova. Hotové rozložíme na předehřátou servírovací mísu, dozdobíme nakrájenými stonky jarní cibulky, dle chuti tenkými plátky chilli papriček, případně i koriandrem a ihned podáváme s arašídovou omáčkou.