Satajské krevety s arašídovou omáčkou

Ingredience


Krevety tygří 450 g
Olej rostlinný 1.5 polévková lžíce
Arašídová pomazánka 75 g
Česnek 1 polévková lžíce
Chilli paprička 4 ks
Cibule 1 ks
Citronová tráva 1 ks
Citrony 0.5 ks
Cukr třtinový 2 polévková lžíce
Kari pasta 1 kávová lžička
Kokosové mléko 250 ml
Limetka kafrová 3 ks
Olej rostlinný 1.5 polévková lžíce
Omáčka rybí 3 polévková lžíce
Skořice celá 1 ks
Tamarindová pasta 3 polévková lžíce
Chilli paprička 4 ks
Cibulka jarní 3 ks
Koriandr čerstvý 0.5 hrst
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z krevet odstraníme hlavičky, krunýře oloupeme až k ocásku, ten ponecháme. Každou na hřbetě nařízneme a vytáhneme střívko. Očištěné propláchmeme studenou vodou a osušíme na papírové utěrce.
  2. Připravíme arašídovou omáčku. Olej rozpálíme ve woku a na středním ohni cca 3-4 minuty osmahneme nadrobno nakrájený česnek a cibuli. Směs nám musí zesklovatět, ne však zhnědnout. Přidáme nadrobno nasekané chilli papričky bez semínek, natrhané listy limety, najemno pokrájenou lodyhu citronové trávy a kari pastu. Důkladně promícháme a povaříme cca 2-3 minuty. Poté přilijeme kokosové mléko, vmícháme skořici, arašídovou pomazánku, citronovou šťávu, tamarindovou pastu rozmíchanou v trošce horké vody, rybí omáčku a cukr. Za stálého míchání vaříme, dokud se všechny ingredience nepromísí. Potom na mírném ohni vaříme dalších 15-20 minut do zhoustnutí. Mezitím občas promícháme děrovanou naběračkou. Na závěr vyjmeme skořici.
  3. Připravené krevety napíchneme na špízové jehly, potřeme trochou oleje a po každé straně cca 2 minuty opečeme na předehřátém grilu dorůžova. Hotové rozložíme na předehřátou servírovací mísu, dozdobíme nakrájenými stonky jarní cibulky, dle chuti tenkými plátky chilli papriček, případně i koriandrem a ihned podáváme s arašídovou omáčkou.