Boršč s borůvkami

Ingredience


Borůvky 200 g
Celer řapíkatý 1 ks
Med včelí 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 20 g
Smetana 33% (šlehačka) 250 g
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 1.5 l
Zelí hlávkové červené 500 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zelí nasekáme, dáme do hrnce, přidáme očištěnou, na struhadle nastrouhanou mrkev, stejně zpracovaný celer, vše osolíme, zalijeme vodou, přiklopíme poklicí a vaříme přibližně 30 minut, do změknutí zeleniny. Mezi tím borůvky vložíme do kastrůlku, zalijeme malým množstvím (0,5 l) vody a vaříme tak dlouho, se rozvaří. Potom je propasírujeme přes síto a přidáme do hrnce, kde se vaří zelenina, přilijeme smetanu smíchanou s moukou, nasekanou petrželovou nať, podle vlastní chuti ještě dosolíme, dopepříme, doladíme podle potřeby medem, přivedeme k varu.
  2. Uvařený boršč stáhneme z ohně, necháme pod poklicí 5 minut a následně porcujeme na talíře, podáváme.