Boršč s borůvkami
Ingredience
Borůvky |
200 g |
Celer řapíkatý |
1 ks |
Med včelí |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
20 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
1.5 l |
Zelí hlávkové červené |
500 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Zelí nasekáme, dáme do hrnce, přidáme očištěnou, na struhadle nastrouhanou mrkev, stejně zpracovaný celer, vše osolíme, zalijeme vodou, přiklopíme poklicí a vaříme přibližně 30 minut, do změknutí zeleniny. Mezi tím borůvky vložíme do kastrůlku, zalijeme malým množstvím (0,5 l) vody a vaříme tak dlouho, se rozvaří. Potom je propasírujeme přes síto a přidáme do hrnce, kde se vaří zelenina, přilijeme smetanu smíchanou s moukou, nasekanou petrželovou nať, podle vlastní chuti ještě dosolíme, dopepříme, doladíme podle potřeby medem, přivedeme k varu.
- Uvařený boršč stáhneme z ohně, necháme pod poklicí 5 minut a následně porcujeme na talíře, podáváme.