Šunkové rizoto z divoké rýže
Ingredience
Anglická slanina |
250 g |
Česnek |
2 ks |
Chilli paprička |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Hrášek mražený |
80 g |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
1.5 polévková lžíce |
Paprika červená |
1 ks |
Rýže indiánská |
1.5 dl |
Rýže předvařená (parboiled) |
2.5 dl |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sůl bylinková |
1 kávová lžička |
Šunka uzená |
450 g |
Voda pitná |
8 dl |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Červenou masitou papriku a malou chilli papričku omyjeme, rozkrojíme je, vyčistíme od zrníček. Polovinu červené papriky pokrájíme na tenké proužky, polovinu na malé kostičky. Chilli papričku posekáme nadrobno. Anglickou slaninu a šunku nakrájíme na kostičky. Oloupaný česnek s cibulí pokrájíme nadrobno.
- Rýži velmi důkladně promyjeme a necháme v sítu okapat. V hrnci rozehřejeme olej s máslem, na něm zpěníme cibuli s česnekem, přidáme rýži, osmahneme a chvíli, asi 1 minutu, restujeme. Přilijeme vodu, vmícháme bylinkovou sůl a rýži dusíme pod pokličkou. Zhruba po 13 minutách rýži odstavíme z plotny a necháme pod pokličkou dojít.
- V pánvi si rozpustíme slaninu, přidáme k ní šunku, papriku pokrájenou na kostičky, chilli papričku a smažíme dozlatova.
- Do hotové rýže zamícháme usmaženou slaninu se šunkou, mražený zelený hrášek, který jsme si propláchli v sítu pod tekoucí vodou.
- Rizoto dochutíme solí, porce ozdobíme kroužky červené papriky a servírujeme.