Šunkové rizoto z divoké rýže

Ingredience


Anglická slanina 250 g
Česnek 2 ks
Chilli paprička 1 ks
Cibule 1 ks
Hrášek mražený 80 g
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Olej slunečnicový 1.5 polévková lžíce
Paprika červená 1 ks
Rýže indiánská 1.5 dl
Rýže předvařená (parboiled) 2.5 dl
Sůl 1 kávová lžička
Sůl bylinková 1 kávová lžička
Šunka uzená 450 g
Voda pitná 8 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Červenou masitou papriku a malou chilli papričku omyjeme, rozkrojíme je, vyčistíme od zrníček. Polovinu červené papriky pokrájíme na tenké proužky, polovinu na malé kostičky. Chilli papričku posekáme nadrobno. Anglickou slaninu a šunku nakrájíme na kostičky. Oloupaný česnek s cibulí pokrájíme nadrobno.
  2. Rýži velmi důkladně promyjeme a necháme v sítu okapat. V hrnci rozehřejeme olej s máslem, na něm zpěníme cibuli s česnekem, přidáme rýži, osmahneme a chvíli, asi 1 minutu, restujeme. Přilijeme vodu, vmícháme bylinkovou sůl a rýži dusíme pod pokličkou. Zhruba po 13 minutách rýži odstavíme z plotny a necháme pod pokličkou dojít.
  3. V pánvi si rozpustíme slaninu, přidáme k ní šunku, papriku pokrájenou na kostičky, chilli papričku a smažíme dozlatova.
  4. Do hotové rýže zamícháme usmaženou slaninu se šunkou, mražený zelený hrášek, který jsme si propláchli v sítu pod tekoucí vodou.
  5. Rizoto dochutíme solí, porce ozdobíme kroužky červené papriky a servírujeme.