Rizoto s citronovou příchutí a chřestem
Ingredience
Chřest bílý |
200 g |
Cibule |
1 ks |
Citrony |
1 ks |
Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce |
Olej olivový |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
2 hrst |
Rýže předvařená (parboiled) |
400 g |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Parmezán |
100 g |
Víno bílé |
250 ml |
Vývar drůbeží |
700 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Chřest omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a jemně nakrájíme. Sýr nastrouháme. Petrželku opláchneme a jemně nasekáme. Citrón velmi dobře omyjeme a kůru nastrouháme.
- Na velké pánvi rozehřejeme olej a na něm 3 až 4 minuty opékáme cibuli, až má zlatavou barvu. Pak přisypeme rýži a zlehka ji 1 minutu pečeme. Opečenou rýži zalijeme vínem a na mírném ohni necháme víno zcela vyvařit - asi 5 minut.
- Do pánve s cibulí a rýží pak přilijeme třetinu zeleninového vývaru a za stálého míchání vaříme 5 minut, dokud se vývar nevsákne do rýže. Přidáme další třetinu vývaru a opět vaříme tak dlouho, dokud se nevsákne. Potom přilijeme zbylý vývar, přidáme nakrájený chřest a vaříme za stálého míchání 5 minut. Dáme pozor, aby se rýže ani chřest nerozvařily.
- Přidáme máslo, polovinu nastrouhaného parmazánu a větší část nakrájené petrželky, podle chuti osolíme a opepříme a vaříme, dokud se máslo a sýr nerozpustí.
- Rizoto dáme na talíře, posypeme zbylým sýrem, petrželkou a nastrouhanou citronovou kůrou.