Rizoto s citronovou příchutí a chřestem

Ingredience


Chřest bílý 200 g
Cibule 1 ks
Citrony 1 ks
Máslo čerstvé 4 polévková lžíce
Olej olivový 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 2 hrst
Rýže předvařená (parboiled) 400 g
Sůl 1 špetka
Sýr Parmezán 100 g
Víno bílé 250 ml
Vývar drůbeží 700 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Chřest omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a jemně nakrájíme. Sýr nastrouháme. Petrželku opláchneme a jemně nasekáme. Citrón velmi dobře omyjeme a kůru nastrouháme.
  2. Na velké pánvi rozehřejeme olej a na něm 3 až 4 minuty opékáme cibuli, až má zlatavou barvu. Pak přisypeme rýži a zlehka ji 1 minutu pečeme. Opečenou rýži zalijeme vínem a na mírném ohni necháme víno zcela vyvařit - asi 5 minut.
  3. Do pánve s cibulí a rýží pak přilijeme třetinu zeleninového vývaru a za stálého míchání vaříme 5 minut, dokud se vývar nevsákne do rýže. Přidáme další třetinu vývaru a opět vaříme tak dlouho, dokud se nevsákne. Potom přilijeme zbylý vývar, přidáme nakrájený chřest a vaříme za stálého míchání 5 minut. Dáme pozor, aby se rýže ani chřest nerozvařily.
  4. Přidáme máslo, polovinu nastrouhaného parmazánu a větší část nakrájené petrželky, podle chuti osolíme a opepříme a vaříme, dokud se máslo a sýr nerozpustí.
  5. Rizoto dáme na talíře, posypeme zbylým sýrem, petrželkou a nastrouhanou citronovou kůrou.